Forskningsprojekt

Ny behandling for akut myeloid leukæmi skal mindske resistens over for kemoterapi

Projektet vil identificere helt nye og mere effektive kombinationer af lægemidler til behandling af leukæmipatienter, der ikke responderer på behandlingen eller får tilbagefald.

Forskningsprojekt
2021
Igangværende
Projektansvarlig:

Professor Kim Theilgaard-Mönch, Rigshospitalet

Støttet med:

700.000 kr.

Immun

Formål

Børn med akut myeloid leukæmi (AML), som behandles med kemoterapi, får ofte tilbagefald eller responderer ikke på behandlingen pga. kemoterapiresistens. Denne resistens skyldes blandt andet molekyler, som øger kræftcellernes evne til at reparere de ellers dødelige skader, som kemoterapien medfører.

Projektet vil afprøve en ny behandling, som hæmmer disse resistensmolekyler. Målet er at identificere helt nye og mere effektive kombinationer af lægemidler til behandling af børn med leukæmi. Det skal forbedre børnenes overlevelse.

Status

Projektet skrider frem som planlagt.

Resultater

Forskerne har undersøgt, hvordan man kan gøre kemoterapi mere effektiv. Det har de gjort ved at kombinere kemoterapi med stoffer, der målrettet slår ned på de mekanismer, kræftcellerne bruger til at overleve — enten ved at hæmme et vigtigt reparationsprotein (DNA-PK) eller et andet overlevelsesprotein (BCL2).

Resultaterne viser, at denne kombination dræber kræftceller fra AML-patienter mere effektivt, end hvis man bruger behandlingerne hver for sig.

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.

Se andre forskningsprojekter

viser 165 af 165 projekter