Forskningsprojekt

Ny metode til at overvåge sygdomsaktivitet og diagnosticere tilbagefald hos børn med hjernetumorer

Projektet vil undersøge en ny metode, der kan gøre det muligt at opdage tilbagefald af en hjernetumor hos børn hurtigt.

2021
2022
Forskningsprojekt
Hjernetumorer
2023
Starter snart
Projektansvarlig:

Overlæge Mimi Kjærsgaard, Rigshospitalet

Støttet med:

2.235.000 kr.

Hjerneoperation

Formål

Blodplader (trombocytter) spiller en væsentlig rolle i kræftsygdom og dannelsen af tumorer. Blodpladerne er bl.a. med til at sikre næring til tumorerne – og i nogle tilfælde også til at sprede kræftsygdommen i kroppen. Det betyder, at blodpladerne ophober RNA (arvemateriale) fra tumorerne. De får også en særlig sammensætning af RNA med sig, når de dannes i knoglemarven.

 

For børn med tumorer i centralnervesystemet (hjerne og rygmarv) vil forskerne undersøge og kortlægge såkaldte mRNA-profiler i blodpladerne. Konkret vil projektet belyse, om det er muligt at opdage tilbagefald af en hjernetumor hurtigt og nemt ved at undersøge barnets blodplader i en blodprøve. Forskerne vil beskrive blodpladernes RNA-mønstre og ud fra disse undersøge, om det er muligt at skelne mellem børn med hjernetumorer og raske børn.

 

Hvis metoden virker, har den store perspektiver ift. at kunne overvåge sygdomsaktivitet og diagnosticere tilbagefald hos børn med hjernetumorer.

Status

Projektet er i gang. Forskerne har undersøgt en række forskellige metoder og fundet den mest optimale metode til at isolere blodplader fra blodprøverne. Forskerne forventer i 2024 at kunne lave de første sammenlignende analyser af RNA-mønstre i blodpladerne fra hhv. børn med hjernetumorer og raske børn.

Støtteår

2021: 1,1 mio. kr.

2022: 831.995 kr.

2023: 285.000 kr.

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter