Forskningsprojekt

Forebyggelse af alvorlige bivirkninger efter behandling af lymfeknudekræft

Et nordisk projekt vil udarbejde retningslinjer for undersøgelse, behandling og opfølgning på børn med osteonekrose (medicinsk udløst knoglecelledød) og venetrombose (blodprop i en vene). Det er alvorlige bivirkninger til behandling af Hodgkin lymfom (lymfeknudekræft).

Forskningsprojekt
2021
Igangværende
Projektansvarlig:

Læge Sascha Wilk Michelsen, Amager og Hvidovre hospital

Støttet med:

90.000 kr.

Micas Rigshospitalet025

Formål

Bivirkninger i form af osteonekrose og venetrombose kan føre til, at barnets kemoterapibehandling må justeres. Det øge risikoen for manglende behandlingseffekt eller tilbagefald – og kan have konsekvenser for barnets livskvalitet.

 

Der mangler i dag konsensus om den bedste behandling af osteonekrose og venetrombose hos børn og unge med kræft. Projektet vil skabe fundamentet for udarbejdelse af klare retningslinjer for undersøgelse, behandling og opfølgning af denne patientgruppe. Det er et nordisk projekt mellem Danmark, Sverige og Finland.

Status

Projektet er i gang.

Delresultater

Forskerne har undersøgt 490 børn, der er diagnosticeret med lymfeknuderkræft mellem 2005-2019 i de nordiske lande.

 

Delresultaterne viser, at forekomsten af sympomatisk osteonekrose efter to og fem år er hhv. 5,5 % og 6,8 %. Børnene er typisk ældre sammenlignet med patienter uden den alvorlige bivirkning og har 29 % større risiko for at udvikle symptomatisk osteonekrose for hvert øget alderstrin. Piger udvikler bivirkningen mere hyppigt end drenge. Derudover har forskerne vist, at risikoen for tilstanden stiger med 7,5 % for hver 100 mg binyrebarkhormon (prednisolon), som barnet indtager.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter