Forskningsprojekt

Mulighed for biologisk faderskab efter stamcelletransplantation i barnealderen

Studiet undersøger, om man ved hjælp af metoden mTESE kan finde sædceller hos transplanterede mænd og dermed give dem en chance for biologisk faderskab.

Forskningsprojekt
2020
Afsluttet
Projektansvarlig:

Læge ph.stud. Sidsel Mathiesen, Rigshospitalet

Støttet med:

100.000 kr.

Micas Rigshospitalet077

Formål

Stamcelletransplantation har forbedret prognosen for børn med aggressiv leukæmi. Men forbehandlingen med høje doser kemoterapi og helkropsbestråling giver risiko for alvorlige senfølger. Blandt følgevirkningerne er mangel på sædceller med deraf følgende infertilitet. 

 

Forskningsprojektet undersøger, om metoden mTESE kan anvendes til at lokalisere sædceller hos mænd, der har gennemgået transplantation. Formålet er at give mændene mulighed for biologisk faderskab.

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

Der blev fundet sædceller hos 2 ud af 5 mænd, der blev opereret med mTESE. Disse sædceller blev nedfrosset til brug i senere fertilitetsbehandling. Ingen af de 5 mænd oplevede komplikationer i forbindelse med operationen.

 

Det var ikke muligt at forudsige mTESE-resultatet ud fra patienternes tidligere behandling eller nuværende hormonniveauer. Derfor er forskernes anbefaling, at mTESE bør overvejes hos alle mænd med mangel på sædceller efter stamcelletransplantation i barndommen. 

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter