Forskningsprojekt

Ny metode skal sikre, at sterile drenge kan blive biologiske fædre

Kræftbehandling af drenge kan medføre sterilitet. Projektet vil udvikle nye metoder til at producere sædceller fra nedfrosset testikelvæv, så sterile drenge får en chance for at blive biologiske fædre.

Forskningsprojekt
2021
Afsluttet
Projektansvarlig:

Seniorforsker Claus Yding Andersen, Rigshospitalet

Støttet med:

600.000 kr.

BC Riget 16

Formål

Drenge, der behandles for kræft inden puberteten, kan blive sterile i voksenlivet. Det sker, fordi de såkaldte spermatogone stamceller, der er forstadier til sædceller, kan blive udryddet som følge af behandlingen.

 

I dag nedfryses en biopsi fra testiklen inden behandling for at bevare stamceller. Formålet med projektet er at udvikle nye metoder, der kan anvendes til at producere sædceller fra det nedfrosne væv hos mennesker. Det kan give sterile drenge en chance for at blive forældre i voksenlivet.

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

Forskerne har taget testikel-biopsier fra 11 drenge med kræft fra ½ til 3½ år og transplanteret testikelcellerne direkte ind i sterile muse-testikler.

 

Efter transplantation fandt forskerne spermatogone stamceller, som havde sat sig det naturlige sted i muse-testiklen – men dog ikke udviklet sig til sædceller. Der er behov for yderligere og længerevarende studier for at undersøge, om de få stamceller, som overlevede transplantationen, er i stand til at danne sædceller.

 

Forskerne er dog kommet et skridt tættere på at udvikle en metode, der potentielt kan re-etablere fertiliteten hos drengebørn, der har overlevet kræft.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter