Forskningsprojekt

Forebyggelse af åreforkalkning og hjertekarsygdom som senfølger efter stamcelletransplantation

Børn, som er behandlet med stamcelletransplantation, har øget risiko for at udvikle stofskifteforstyrrelser (metabolisk syndrom). Syndromet er karakteriseret ved en række sygdomme, som kan føre til tidlig åreforkalkning og hjertekarsygdom. 

Forskningsprojekt
2021
Afsluttet
Projektansvarlig:

Læge Tina Gerbek, Amager og Hvidovre hospital

Støttet med:

195.748 kr.

Forsker Stock2

Formål

Projektet undersøger forekomsten af stofskifteforstyrrelser hos børnene samt tegn på tidlig åreforkalkning hos voksne, der som børn er blevet behandlet med stamcelletransplantation. Målet er at kunne identificere individuelle risikomarkører, som kan medvirke til at forebygge af disse komplikationer. 

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

Forskerne har undersøgt forekomsten af stofskifteforstyrrelser hos 96 patienter, som i barndommen er blevet behandlet med stamcelletransplantation. De har desuden undersøgt patienternes halskar for åreforkalkning og karrene omkring hjertet. Projektet har påvist åreforkalkning i halskarrene hos ca. 30 % af patienterne.  Det er en klart forhøjet forekomst i forhold til normalbefolkningen.

 

Forskerne forventer, at studiets resultater vil medføre reviderede anbefalinger for forebyggelse og opfølgning hos overlevere efter stamcelletransplantation i barndommen. Resultaterne vil også få betydning for forskernes forståelse af risikoen for hjernekarsygdom efter kræftbehandling hos børn mere generelt. 

Se andre forskningsprojekter

viser 125 af 125 projekter