Forskningsprojekt

Optimering af kvalmeforebyggende behandling til børn og unge i kemoterapi

Projektet har sikret en bedre forebyggende behandling af kvalme hos børn, der får kemoterapi. 

Forskningsprojekt
2020
Afsluttet
Projektansvarlig:

Klinisk professor Kim Dalhoff, Bispebjerg-Frederiksberg hospital

Støttet med:

2.130.000 kr.

Micas Rigshospitalet002

Formål

Kvalme og opkastning er hyppige bivirkninger ved behandlingen med kemoterapi hos børn med kræft. Forekomsten af kvalme og opkastning varierer dog meget fra barn til barn. 

Hos voksne har forskning vist, at forskelle i arvematerialet kan spille en vigtig rolle. Men der findes endnu ikke tilstrækkelige undersøgelser af, hvilke faktorer der spiller ind hos børn. 

Projektet undersøger 100 børn med kræft for at identificere patienter, der har høj risiko for at opleve kvalme og opkastning under behandlingen. Resultaterne vil munde ud i en ny og forbedret plan for forebyggelse af kvalme, der er skræddersyet til hvert enkelt barn.

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

Cirka 75 % af børn med kræft oplever kvalme og opkast under behandlingen med kemoterapi. Hidtil har forskerne antaget, at det var cirka 50 %. 


Projektet har også vist, at børn med tendens til køresyge har en fem gange øget risiko for kvalme og opkast. Og børn, der har svær kvalme og opkast i det første døgn efter kemoterapien, har en 10 gange øget risiko for fortsat at opleve kvalme og opkast i de efterfølgende dage.


Resultaterne er blevet brugt til at udarbejde en ny behandlingsvejledning for behandling af kvalme og opkast hos børn og unge i kemoterapi. Behandlingsvejledningen er implementeret på Rigshospitalet sammen med nyt informationsmateriale til børn og forældre.


Målet er, at den nye vejledning skal implementeres på alle børnekræftafdelinger i Danmark. Arbejdet er i gang.

 

I forbindelse med projektet har forskerne udviklet en app til registrering af kvalme og opkast. Den vil gøre det nemmere at lave forsøg inden for området i fremtiden. 

Støtteår

  • Støttet med 934.951 kr. i 2017
  • Støttet med 550.000 kr. i 2018
  • Støttet med 500.000 kr. i 2019
  • Støttet med 150.000 kr. i 2020

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter