Forskningsprojekt

B-PRECisE: Bedre forebyggelse af komplikationer efter stamcelletransplantation

Projektet B-PRECisE vil gøre det muligt at give børn med højrisiko leukæmi med øget risiko for komplikationer målrettet og forebyggende behandling.

Forskningsprojekt
2023
2022
Igangværende
Projektansvarlig:

Reservelæge Kathrine Kielsen, Rigshospitalet

Støttet med:

2.548.659 kr.

Stamceller2

Formål

Børn med højrisiko leukæmi bliver behandlet med stamcelletransplantation. Behandlingen har forbedret overlevelsen for disse børn. Men den er også forbundet med alvorlige senfølger som øget risiko for alvorlige infektioner og kroniske betændelsestilstande kaldet kronisk graft-versus-host sygdom (cGvHD). Begge komplikationer skyldes mangelfuld gendannelse af immunfunktionerne efter transplantationen – mere specifikt de såkaldte B-celler, som normalt producerer antistoffer ved infektioner.

 

Projektet B-PRECisE vil undersøge B-cellerne, og hvilken rolle de spiller for udviklingen af alvorlige infektioner og cGvHD.

 

Målet er at identificere nye biomarkører baseret på specifikke B-celletyper. Det vil gøre det muligt at give børn med øget risiko for komplikationer målrettet, forebyggende behandling. Projektet bliver gennemført i et internationalt forskningssamarbejde med Duke University, USA.

Status

Projektet skrider frem som planlagt. Bevægelser og (del-)resultater i projektet vil blive beskrevet her på siden.

Støttet med

2022: 1.148.659 kr.
2023: 1.400.000 kr.

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter