Forskningsprojekt

Betydningen af samspillet mellem leukæmiceller og støtteceller i knoglemarven på effekten af kemoterapi

Projektet afdækker, hvordan samspillet mellem leukæmiceller og støtteceller i knoglemarven har betydning for kemoterapiens effekt på leukæmicellerne.  

Forskningsprojekt
Akut lymfoblastær leukæmi (ALL)
Akut Lymfoblastær Leukæmi (Spædbarns ALL)
2021
2022
Igangværende
Projektansvarlig:

Afdelingslæge Signe Modvig, Rigshospitalet

Støttet med:

2.400.000 kr.

BC Riget 20

Formål

1 ud af 7 børn med akut lymfoblastær leukæmi (ALL) oplever tilbagefald af sygdommen. De fleste af disse børn har vedvarende, målbare leukæmiceller i knoglemarven under behandlingen.  

 

Studier i bl.a. dyremodeller tyder på, at leukæmicellerne er i stand til at overleve behandlingen og give tilbagefald på grund af nogle beskyttende signaler fra knoglemarvens støtteceller. Desuden peger studierne på, at leukæmicellerne selv programmerer støttecellerne til at udsende disse signaler. 

 

Forskerne vil i projektet undersøge, hvilken betydning samspillet mellem leukæmiceller og støtteceller i knoglemarven har for kemoterapiens effekt på leukæmicellerne. Det kan føre til opdagelse af nye behandlingsmål rettet mod leukæmicellernes og støttecellernes kommunikation.  

Status

Projektet skrider frem som planlagt. Resultaterne af projektet vil blive beskrevet her på siden i takt med, at de bliver publiceret.

Støtteår

  • Støttet med 1,6 mio. kr. i 2021
  • Støttet med 800.000 kr. i 2022

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter