Forskningsprojekt

HjerneTegn – Landsdækkende kampagne vil forbedre diagnosen af børn med hjernetumorer

HjerneTegn er et værktøj udviklet af børnekræftlæger til sundhedsprofessionelle, der vurderer børn og unge med symptomer på en hjernetumor.

Forskningsprojekt
2020
Igangværende
Projektansvarlig:

Professor Jeanette Falck Winther, Kræftens Bekæmpelse

Støttet med:

1.400.000 kr.

BC Riget 20

Formål

Hvert år bliver ca. 60 børn i Danmark diagnosticeret med en tumor i centralnervesystemet (hjerne og rygmarv). Disse børn har fortsat en dårligere overlevelse end andre børn med kræft. 

 

Hjernetumorer er svære at diagnosticere, fordi symptombilledet er diffust og kan variere, alt efter hvor tumoren sidder og barnets alder. Det kan betyde forsinket udredning af barnet og medføre mere udbredt sygdom på diagnosetidspunktet.

 

I et studie over henvisningsmønstre for børn med hjernetumorer vil den landsdækkende kampagne “HjerneTegn” kortlægge tiden fra første symptom til diagnose. 

 

Kampagnen er en del af et ph.d.-studie, der gennem kampagnen vil indhente viden, som kan skabe en forskningsbaseret forandring i målgruppen.

 

Målet er at reducere diagnoseperioden. Tidlig diagnose forventes at øge overlevelsen og kraftigt reducere alvorlige senfølger hos børnene.

Status

Hjernetegn-kampagnen blev lanceret i august 2023. Der er indsamlet al data til brug for at færdiggøre artikler til ph.d.-projektet, som færdiggøres og afleveres i juni 2024. 

Støtteår

  • Støttet med 893.670 kr. i 2019
  • Støttet med 528.000 kr. i 2020

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter