Forskningsprojekt

Immunterapi til børn med hjernetumorer

Projektet vil etablere en innovativ immunterapeutisk behandlingsform til hjernetumorer, med særligt fokus på T-celleterapi. 

Forskningsprojekt
2023
Starter snart
Projektansvarlig:

Associeret professor, leder af celleterapi-enheden Özcan Met, Rigshospitalet

Støttet med:

1.000.000 kr.

Bamse Med Gaze Animation

Formål

Tumorer i hjerne og rygmarv (hjernetumorer) udgør 25 % af alle kræfttilfælde hos børn og unge. I Danmark bliver ca. 75 % af børn med hjernetumorer helbredt med kirurgi og kemoterapi/strålebehandling. Men behandlingen kan være forbundet med alvorlige og livslange bivirkninger. Og hvis kræftsygdommen vinder frem igen, er der ingen behandling. Der er derfor et stort behov for at udvikle nye effektive behandlingsformer for hjernetumorer. 

 

Immunterapi har vist sig at være en banebrydende behandling mod kræft. Behandlingen udnytter kroppens eget immunsystem til at bekæmpe kræftceller. Én type immunterapi til behandling af solide tumorer er T-celleterapi. I de seneste år har T-celleterapi med såkaldte CAR-T-celler vist sig at være særdeles effektive i behandling af forskellige former for blodkræft. Med behandlingen er det lykkedes at opnå sygdomskontrol hos 80-90 % af børn med høj-risiko leukæmi, der hidtil har haft meget ringe chancer for at overleve. 

 

Projektet vil etablere en innovativ immunterapeutisk behandlingsform til hjernetumorer, med særligt fokus på T-celleterapi. Konkret vil forskerne isolere og opdyrke T-celler, der naturligt findes i hjernetumor-væv. Dernæst vil de tilføje et gen, der kan genkende kræftcellerne, og undersøge CAR-T-cellernes evne til effektivt at genkende og dræbe kræftceller fra hjernetumorer. 

 

Status

Projekt starter snart.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter