Forskningsprojekt

Kostens betydning for bivirkninger efter leukæmibehandling

Hvilken betydning har kosten for bivirkninger efter børns leukæmibehandling? Det undersøger dette projekt.

Forskningsprojekt
2020
Afsluttet
Projektansvarlig:

Professor Klaus Gottlob Muller, Rigshospitalet

Støttet med:

1.664.000 kr.

Micas Rigshospitalet069

Formål

Overlevelsen hos børn med leukæmi er steget markant i løbet af de seneste årtier. Men prisen har været alvorlige bivirkninger, både under behandlingsforløbet og i form af senfølger hos flertallet af patienterne.

Formålet med projektet er at afdække sammenhænge mellem børnenes kostindtag, energibehov og generelle ernæringstilstande samt udviklingen af bivirkninger efter hhv. kemoterapi, strålebehandling og stamcelletransplantation. 

Projektet er opdelt i tre delstudier.

Status

Projektet er afsluttet.

Delresultater

Delstudie 1: Studiet viser, at de standarder, der i dag bliver brugt til at beregne børnenes energibehov, overestimerer deres behov for ernæring de første uger af et transplantationsforløb.

På trods af dette får flertallet af børnene ikke dækket deres energibehov. 

Delstudie 2: I dette studie undersøgte forskningsgruppen kostindtag og forekomst af metabolisk syndrom blandt 85 overlevere efter knoglemarvstransplantation i barndommen. Forekomsten af metabolisk syndrom var 27%, svarende til niveauet hos den ældre baggrundsbefolkning.

Resultaterne tyder på, at livsstil har afgørende betydning for udvikling af senfølger efter kræftbehandling og at disse ikke nødvendigvis er uundgåelige. Kræftbehandlingen synes at medføre en hypersensitivitet over for et almindeligt fedtindtag.

Dette understreger vigtigheden af grundig kostvejledning til børn efter kræftbehandling og kalder på interventionsundersøgelser om effekten af kostændringer. 

Delstudie 3: I dette studie undersøgte forskningsgruppen kostindtaget af vitaminer og mineraler blandt overlevere efter stamcelletransplantation i barndommen for at få en bedre forståelse af, hvordan kostvanerne påvirker deres sundhed.

Resultaterne viser den bekymrende tendens, at den samlede næringsstoftæthed i kosten er generelt lav. Særligt påfaldende er det, at hele 91% af deltagerne har et vitamin D-indtag, der ligger langt under de anbefalede niveauer.

Dette understreger vigtigheden af grundig kostvejledning til børn efter kræftbehandling og kalder på interventionsundersøgelser om effekten af kostændringer.

Støtteår

  • Støttet med 564.000 kr. i 2020
  • Støttet med 1.100.000 kr. i 2019

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.

Se andre forskningsprojekter

viser 166 af 166 projekter