Forskningsprojekt

Kan tilskud af fiskeolie hjælpe børn og unge voksne under behandling for akut lymfoblastær leukæmi?

Udvikling af et randomiserede studie der skal under indtaget af fiskeolie sammenlignes med placebo.

Forskningsprojekt
2018
2019
2014
Igangværende
Projektansvarlig:

Afdelingslæge Tenna Ruest Haarmark Nielsen, Rigshospitalet.

Støttet med:

1.794.000 kr.

Immunsystem Animation

Formål

Akut lymfoblastær leukæmi (ALL) er den hyppigste kræftform hos børn, der hvert år rammer 35-45 børn i Danmark. Grundet markante fremskridt i behandlingen er overlevelsesraten nu over 90 %. Men den intensive behandling medfører midlertidig risiko for alvorlige komplikationer og senfølger.

Forhøjede niveauer af fedt i blodet er en almindelig bivirkning af ALL behandling, men der findes ingen evidensbaserede metoder for at effektivt behandle dette i dag. Mange studier har vist at de langkædede omega-3 fedtsyrer, der findes i fiskeolie, kan reducere niveauerne af fedt i blodet blandt personer med forhøjede niveauer.

Forskningsgruppen vil i dette studie starte et randomiserede forsøg som har til formål at undersøge om indtaget af fiskeolie sammenlignet med placebo, kan forhindre eller reducere udvikling af forhøjede niveauer af fedt i blodet, og derved, potentielt reducere forekomsten af behandlingsrelaterede komplikationer hos børn og unge med ALL.

Ststus

Igangværende projekt.

Delresultater

Forskningsgruppen har i et pilotstudie på Rigshospitalet vist, at børn i ALL-behandling kan indtage fiskeolie under store dele af behandlingen. Derudover viste studiet, at patienter, der indtog fiskeolie under ALL-behandlingen, havde signifikant lavere niveauer af fedt i blodet sammenlignet med patienter, der ikke indtog fiskeolie.

Norske børn indtager langt mere omega-3 fedtsyrer end danske børn. Endvidere er forekomsten af knogledød, som følge af ALL-behandling, langt mindre i Norge end i Danmark, hvilket understøtter vigtigheden af at undersøge, om tilskud af fiskeolie kan reducere forekomsten af knogledød.

Støtteår

Støttet med 550.000 kr. i år 2018

Støttet med 1.100.000 kr. i år 2019

Støttet med 144.200 kr. i år 2024

Se andre forskningsprojekter

viser 166 af 166 projekter