Forskningsprojekt

Ny indsigt i effekten af AML-behandling på børnenes unikke immunforsvar

Projektet undersøger gendannelsen af immunforsvaret efter kemoterapi hos en børn og unge med akut myeloid leukæmi (AML). 

Forskningsprojekt
2023
Starter snart
Projektansvarlig:

Overlæge, professor Henrik Hasle

Støttet med:

1.900.000 kr.

Dnaforskning Staging

Formål

Over de seneste årtier har fremskridt inden for behandlingen resulteret i bedre overlevelsesmuligheder for børn og unge med akut myeloid leukæmi (AML). I dag overlever 70 % af børnene.

Men behandlingen af AML er en af de mest intensive inden for børnekræft. Børnene har høj risiko for komplikationer i form af bl.a. infektioner pga. svækkelse af immunforsvaret under selve behandlingen. Studier har vist, at børnekræftoverlevere også har en øget infektionsrisiko i årene efter endt behandling – bl.a. for sygdomme, som kan forebygges ved vaccination. Det skyldes muligvis en forsinket gendannelse af børnenes immunfunktion.

Projektet vil undersøge gendannelsen af immunforsvaret efter kemoterapi hos en større gruppe af børn og unge med AML. Forskerne vil relatere immunforsvarets funktion til behandlingsintensitet, risiko for tilbagefald af kræft, infektionsrisiko og graden af beskyttelse mod sygdomme, som kan forebygges ved vaccination efter endt behandling.

Det kan føre til nye forebyggende strategier for mulige infektioner og tilbagefald. 

Status

 Projektet starter snart

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Team Rynkeby Fonden samt Edith og Søren Kiilerich Hansens Familiefond.

Se andre forskningsprojekter

viser 166 af 166 projekter