Formål
I takt med at flere børn og unge overlever kræft, stiger behovet for at afhjælpe de senfølger, som mere end 50 % af børnene oplever. En af de hyppigste senfølger til kræft i barndommen er stofskifteforstyrrelser (det såkaldte ”metaboliske syndrom”), som øger risikoen for tidlig åreforkalkning og hjertekarsygdom.
Tidligere forskning har vist, at styrke- og kredsløbstræning kan reducere risikoen for at udvikle stofskifteforstyrrelser. Men det er endnu ikke lykkedes at udvikle en træningsintervention, der kan afhjælpe denne senfølge blandt børn og unge, der har overlevet kræft.
Projektet vil derfor undersøge to forskellige træningsinterventioner og deres individuelle effekt på stofskifteforstyrrelser blandt børn og unge, der har haft hhv. leukæmi og lymfom. Den ene træningsgruppe skal kun styrketræne, mens den anden træningsgruppe skal lave cirkeltræning (kombineret styrketræning og kredsløbstræning). Forskerne vil foruden den fysiske effekt undersøge de to forskellige træningsformer i relation til gennemførlighed og deltagernes motivation.
Målet er at reducere risikoen for stofskifteforstyrrelser hos børnekræftoverlevere og samtidig øge børnenes træningsmotivation. Det skal bane vejen for målrettede træningsinterventioner.
Status
Projektet starter snart.