Nyheder

|

30. maj 2018

Nyt dansk center skal udvikle fremtidens kræftbehandling af børn

Micas Rigshospitalet063

Behandlingen af danske børn med kræft slår af og til børnene ihjel og giver hovedparten af dem akutte bivirkninger og senfølger. Børnecancerfonden giver nu seks millioner til Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital, der går sammen om at udvikle immunterapi og celleterapi som en del af fremtidens behandling af danske børn med kræft.

 

Forskning har de sidste 20 år forbedret overlevelsen for børn med kræft væsentligt. Men prisen er risiko for akutte bivirkninger og alvorlige senfølger af den intensive behandling hos en væsentlig del af børnekræftpatienterne, og børn, der får tilbagefald af deres kræftsygdom, har stadig dårlige chancer for at blive helbredt. I disse år arbejdes der på højtryk for at udvikle langt mindre giftige behandlinger, der stadig er effektive nok til at helbrede børnene. Et af de lovende håb er immunterapi, og med 6 millioner kroner fra Børnecancerfonden oprettes nu Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi, som skal udvikle og indføre immunterapi og celleterapi til danske børn med kræft. Det nye center er et samarbejde mellem Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital. 

 

”Immunterapien bliver central i fremtidens kræftbehandling af børn, fordi den virker og har få bivirkninger sammenlignet med andre behandlinger. CAR T-behandlingen, som er vores fokus, har i forsøg opnået sygdomskontrol hos 80-90 pct. af børn med højrisiko leukæmi, der hidtil har haft få chancer for at overleve. Med den nye bevilling vil vi blive i stand til at fremstille CAR T i Danmark og etablere kliniske forsøg med behandlingen til børn med leukæmi og forsøge at udbrede den til andre børnekræftsygdomme”,  siger Inge Marie Svane, professor på Herlev og Gentofte Hospital og med i styregruppen for det nye Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi. 

 

 

Skræddersyet medicin

 

Behandlingen med CAR T-celler er en særlig form for immunterapi, hvor patientens hvide blodlegemer tilføres et gen, som gør dem i stand til at bekæmpe kræftceller langt mere målrettet, når de sendes tilbage i patientens blodbane. CAR T-behandlingen er hidtil kun blevet brugt i forsøg i USA, Canada og få andre lande, og det nye Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi skal være med til at udvikle behandlingen gennem kliniske forsøg på danske børn med kræft. Målet er, at CAR T-behandlingen i fremtiden også kan bruges til at behandle andre børnekræftsygdomme end akut leukæmi.

 

 

”Børnekræftforskningen har løftet helbredelsen af børn med kræft til det højeste nogensinde, men alt for mange børn er belastet af bivirkninger og får senfølger af den intensive behandling. Det er afgørende, at vi udvikler behandlinger, der er langt mindre giftige, og CAR T-behandlingen ser ud til ovenikøbet også at virke langt hurtigere end fx kemoterapi. Vi forventer, at CAR T-celleterapi får stor betydning for børnekræftbehandlingen og både giver færre bivirkninger og gør børnene hurtigere raske”,  siger Klaus G. Müller, professor i børnekræft på Rigshospitalet og med i styregruppen for det nye Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi.

 

Hos Børnecancerfonden, som har bevilliget de seks millioner, jubler man over udsigten til flere behandlingsmuligheder for danske børn med kræft.

 

”Det er uhyre vigtigt for Børnecancerfonden at være med til at sikre, at de nyeste behandlingstilbud kommer danske børn med kræft til gode. Det er fantastisk, at fire ud af fem børn i dag overlever kræft, men halvdelen af dem må leve med varige skader. Vi har stærkt brug for nye behandlingsmetoder, hvis alle børn en dag skal overleve kræft til et godt liv med de samme muligheder som andre børn og unge”,  siger Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden.

 

De seks millioner til Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi stammer fra Team Rynkebys rekorddonation til Børnecancerfonden i 2016, og projektbeskrivelsen af centeret er det seneste år blevet vurderet af bl.a. internationale forskere.

 

 

Fakta

 

CAR T-behandling er en særlig form for immunterapi, også kaldet adoptive cell transfer (ACT), fordi det er patientens egne immunceller, der bruges til at behandle kræftsygdommen med. Forskellige slags ACT-behandlinger er under udvikling, men CAR T-behandlingen er den, som er længst ift. kliniske forsøg.

Sådan foregår CAR-T celleterapi

  • Hvide blodlegemer (T-celler) høstes fra patienten og tilføres – ved hjælp af en inaktiveret virus – et gen, der omprogrammerer T-cellerne, så de producerer receptorer på overfladen (Chimeric Antigen Receptors), der genkender og binder sig til et særligt antigen på kræftceller
  • Den nuværende CAR T-behandling angriber et antigen, CD19, der særligt findes på leukæmiceller der udgår fra B-celler
  • Når patientens T-celler er omprogrammeret, bliver de dyrket i laboratoriet indtil man har flere hundred millioner celler. Denne proces tager i dag ca. to uger
  • De nye CAR T-celler bliver herefter sat tilbage i patientens blodbane, hvor de deler sig yderligere i patientens krop og målrettet bekæmper kræftceller, der har det særlige antigen
  • Som ved andre kræftbehandlinger ses der bivirkninger ved CAR T-behandlingen, typisk kraftige immunreaktioner som for hovedpartens vedkommende kan kontrolleres med immun-dæmpende lægemidler. Der er også risiko for, at de omprogrammerede T-celler overreagerer i deres angreb på leukæmicellerne og i værste fald skaber en livstruende immunstorm. Men de kendte bivirkninger er både færre og generelt mindre alvorlige end ved behandling med fx intensiv kemoterapi.
Navigationspil

Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi (CIRCUIT)

Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi er et samarbejde mellem Herlev Hospital, hvor Det Nationale Center for Cancer Immunterapi (CCIT) i forvejen er forankret, og Rigshospitalet, som har den kliniske ekspertise i cellulær behandling, og hvor størstedelen af de danske børnekræftpatienter behandles.

Fokusområder for Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi

  • Øge den eksisterende viden om effektiviteten af CAR T-celler og deres overlevelse i patienten ved at deltage i internationale undersøgelser og forsøg med CAR T-celler – og andre former for immunterapi til børn med kræft. For at behandlingen virker, skal T-cellerne overleve længst muligt og blive ved med at producere nye celler, som har en effekt. Der mangler stadig viden for eksempel om CAR T-cellernes metabolisme ift. at kunne kontrollere deres effekt og levetid.
  • Forskning i bivirkninger så de tidligt kan forebygges. CAR T-celleterapi medfører bivirkninger hos en del patienter, og forskerne ved, at en overproduktion af immunologiske signalstoffer har betydning for forekomsten af bivirkninger, men de kan endnu ikke forudsige hvilke af patienterne, der har størst risiko.
  • Udvikling og afprøvning af nye typer af CAR T-celler mhp. at udbrede behandlingen til andre børnekræftsygdomme. CAR T-celleterapi er i den tidlige fase ift. behandling af hjernetumorer og solide tumorer hos børn og har i indledende studier kun haft begrænset effekt, men der er masser af antigenvarianter at udforske i de forskellige børnekræftsygdomme.
  • Etablering af laboratoriefaciliteter, så vi i Danmark selv kan producere CAR T-cellerne til danske børn og videreudvikle behandlingen.
Navigationspil

Fra Herlev Hospital deltager:

 

Inge Marie Svane, professor i klinisk immunterapi og Centerleder for CCIT

Özcan Met, seniorforsker og leder af celleproduktionsenheden, CCIT

 

Fra Rigshospitalet deltager:


Klaus G. Müller, professor i børnekræft

Marianne Ifversen, overlæge og teamleder for Rigshospitalets enhed ”Pædiatrisk hæmatopoietisk stamcelletransplantation og Primær Immundefekt (TXID)”

Karsten Nysom, overlæge og leder af Rigshospitalets enhed “Ny medicin til børn med kræft”

Carsten Heilmann, professor i børnesygdomme

Kjeld Schmiegelow, professor i børnekræft

 

 

Desuden er Henrik Hasle, professor i børnekræft på Aarhus Universitetshospital, tilknyttet centerets styregruppe.
Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi er derudover forankret i et internationalt samarbejde med centre for cancer immunterapi i Canada, Italien og USA.

Til januar starter Canada kliniske forsøg med CAR T-celler til voksne kræftpatienter, og Dansk Center for Pædiatrisk Cancer Immunterapi bliver en del af studiet med danske, kræftsyge børn.

21. februar 2024

Børn med kræft mødte Brøndbystjerner og glemte sygdommen for en stund

Seks børn med kræft fik i sidste uge en unik oplevelse, da de blev inviteret ud til fodboldklubben Brøndby IF til en dag i familieloungen og et møde med nogle af Brøndbys stjerner. En stor oplevelse for både børnene og Brøndbyspillerne.

11. januar 2024

Børnecancerfonden uddeler 46 millioner til fordel for børn med kræft

I 2023 støttede Børnecancerfonden projekter med hele 46 mio. kr. til gavn for børn og unge med kræft.

21. december 2023

Børnecancerfonden har afholdt uddelingsmøde og fordelt midler for 2023

I november var Børnecancerfondens bestyrelse samlet til årets uddelingsmøde. Her blev det besluttet, hvordan indsamlede midler fra 2023 skal fordeles.

28. november 2023

Børnekræftforsker hædres med 250.000 kr. for sit arbejde med hjernetumorer hos børn

Overlæge René Mathiasen fra Rigshospitalet modtager Henrik Hertz’ Forskningslegat på 250.000 kr. fra Børnecancerfonden for hans dedikation til forskning og behandling af børn med hjernetumorer.

24. november 2023

Kræftsyge børn og unge har succes med at gå i skole ved hjælp af robotteknologi

Børn og unge i kræftbehandling kan bevare den sociale og faglige kontakt til deres skoleklasse ved at gå i skole hjemmefra ved hjælp af robotteknologi. Det viser et forskningsprojekt med støtte fra Børnecancerfonden.

27. oktober 2023

Rekordstor donation fra Sportscar Event

Årets donation fra Sportscar Event slog alle forventninger og landede på hele 1.750.000 kr.

16. oktober 2023

Stamcelletransplantation i barndommen øger markant risikoen for tidlig hjertekarsygdom

Børn med højrisiko leukæmi bliver behandlet med stamcelletransplantation. Men 30 % af de transplanterede børn får alvorlige stofskifteforstyrrelser, som kan føre til tidlig åreforkalkning og livstruende hjertekarsygdom. Det viser forskning støttet af Børnecancerfonden. Projektets resultater er afgørende for bedre opsporing og behandling af tidlig hjertekarsygdom hos børnekræftoverlevere.

12. oktober 2023

Superhero Month blev til en donation på 875.473 kr.

Superhero Month blev til en donation på 875.473 kr. til kampen mod børnekræft.

02. oktober 2023

19.400.177 kr. til børn med kræft fra Team Rynkeby

Lørdag den 30. september 2023 var en vaskeægte festdag, hvor Team Rynkeby kunne afsløre, hvor mange penge de danske hold har samlet ind i sæson 22/23 - og det er imponerende!