Forskningsprojekt

Effekten af onco-viroterapi til uhelbredeligt syge børn med hjernekræft

Projektet undersøger sammenhængen mellem den molekylære faktor NRF2 og effekten af onco-viroterapi til uhelbredeligt syge børn med hjernekræft.

Forskningsprojekt
Hjernetumorer
2022
Igangværende
Projektansvarlig:

Lektor, associate professor David Olagnier, Aarhus Universitet

Støttet med:

300.000 kr.

BC Riget 16

Formål

Ondartet (high-grade) hjernekræft er den mest dødelige form for børnekræft. Nogle typer kræftceller er meget modstandsdygtige over for både kemo- og strålebehandling, og dette skyldes ofte en molekylær faktor kaldet NRF2.

Hjernekræft er ofte modstandsdygtig over for behandling grundet den molekylære faktor NRF2, som også kan påvirke patienters modtagelighed over for en ny behandling, onco-viroterapi (OV).

I projektet vil forskerne undersøge sammenhængen mellem NRF2 og effekten af onco-viroterapi til uhelbredeligt syge børn med hjernekræft. Resultaterne afprøves i relevante hjernekræftmodeller.

Status

Igangværende projekt.

Delresultater

De indledende resultater fra projektet viste, at høj NRF2-aktivitet i kræftceller ikke altid forbedrer effekten af behandling med onkolytiske vira, som forskningsgruppen oprindeligt havde forventet.

For at udvide forståelsen gennemførte de en omfattende CRISPR-screening for at identificere andre gener, der, uafhængigt af NRF2, kan øge effektiviteten af behandlingen. Forskerne identificerede flere lovende genmål, som kan forbedre resultaterne med onkolytiske vira, og de er nu i gang med at undersøge disse i dybden. 

Desuden har projektet vist, at prøver fra voksne patienter med hjernekræft kan anvendes til at teste onkolytiske vira i et sygdomsrelevant miljø. Forskningsgruppen har også udviklet en zebrafiskmodel med transplanterede kræftceller og tester løbende nye stoffer, der kan optimere behandlingen med onkolytiske vira.

Støtteår

Støttet med 300.000 kr. i 2022.

Se andre forskningsprojekter

viser 166 af 166 projekter