Forskningsprojekt

Verdensomspændende samarbejde skal sikre en mere præcis klassifikation af leukæmiformen AML

I et verdensomspændende samarbejde vil forskere undersøge genetiske forandringer hos børn med akut myeloid leukæmi (AML) med henblik på at sikre en mere præcis klassifikation af sygdommen og en mere målrettet behandling af det enkelte barn.

Forskningsprojekt
2021
Igangværende
Projektansvarlig:

Professor Henrik Hasle, Aarhus Universitetshospital

Støttet med:

2.000.000 kr.

Micas Rigshospitalet055

Formål

Over de seneste årtier er prognosen for børn med akut myeloid leukæmi (AML) markant forbedret, men ca. 1/3 af patienterne oplever tilbagefald af sygdommen efter afsluttet behandling.

De nuværende behandlingsprincipper er baseret på inddeling af børnene i risikogrupper. Disse klassifikationssystemer inddeler AML i veldefinerede undergrupper på baggrund af genetiske forandringer og prognose. De har stor betydning for valget af den optimale behandling for det enkelte barn. Men grundlaget for klassifikationssystemet er primært baseret på undersøgelser hos voksne og er derfor ikke optimalt for børn med AML, hvor de genetiske forandringer hos næsten halvdelen af patienterne ikke kan specificeres.

Forskerne vil i dette projekt videreføre tidligere undersøgelser af genetiske forandringer hos den undergruppe af børn med AML, der bærer såkaldte myelodysplasi-relaterede genetiske forandringer (AML-MRC).

Projektets fund kan potentielt danne grundlag for en mere præcis klassifikation af AML hos børn og mere målrettet behandling. Det kan føre til bedre behandlingsresultater og færre bivirkninger til behandlingen.

Status

Projektet skrider frem som planlagt. Bevægelser og (del-)resultater i projektet vil blive beskrevet her på siden.

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet af Edith og Søren Kiilerich Hansens Familiefond.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter