Formål
ALL er den hyppigste kræftform blandt børn og rammer årligt 40-50 danske børn. Halvdelen af patienterne rammes af mindst én alvorlig og potentielt livstruende og/eller invaliderende bivirkning. Blodpropper, lever- og hjerneskader er blandt de hyppigste alvorlige bivirkninger ved behandlingen for leukæmitypen ALL hos børn.
Formålet med studiet er at undersøge, hvordan blodkarrene påvirkes af leukæmien og kemoterapien igennem behandlingsperioden, samt at undersøge den potentielle sammenhæng mellem sygdom i blodkarrene (såkaldt endothel dysfunktion) og alvorlige bivirkninger. Det fremtidige mål er at nedsætte risikoen for alvorlige bivirkninger uden at kompromittere chancen for kræfthelbredelse.
Status
Igangværende projekt.
Delresultater
Projektet har analyseret 649 blodprøver fra 169 patienter og er dermed det største af sin art nogensinde. De foreløbige resultater viser, at børn med ALL har sygdom i deres blodkar allerede, når de diagnosticeres med leukæmi, det vil sige før de starter i kemoterapibehandling.
Resultatet har stor betydning for forskernes forståelse af, hvorfor nogle børn med ALL får svære komplikationer til behandlingen. Igangværende analyser fokuserer nu på blodkarrenes tilstand igennem behandlingsperioden for bedre at forstå, hvordan enkelte kemoterapeutika påvirker blodkarrene, samt hvad betydningen er for udviklingen af svære bivirkninger.
Støtteår
- Støttet med 831.000 kr. i 2021
Samarbejdspartnere
Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.