Formål
Immunterapi af typen CAR-T-celleterapi har øget overlevelsen betydeligt for børn med leukæmiformen B-ALL, der har tilbagefald af sygdommen eller hvor almindelig kemoterapi ikke virker. Men ca. 40% af børnene får stadig tilbagefald efter CAR-T.
Målet med dette projekt er at kunne identificere de børn, der er i særlig risiko for tilbagefald. På længere sigt er målet, at øget viden om baggrunden for tilbagefald kan hjælpe til at forbedre behandlingen.
Resultaterne fra studiet vil således hjælpe børn, der bliver behandlet med CAR-T-celleterapi for B-ALL. Men projektet forventes også at kunne forbedre behandlingsresultaterne af CAR-T-celleterapi mod andre kræfttyper.
Status
Studiet vil inkludere 50 børn og unge, der får CAR-T cellebehandling i Danmark, Norge, Sverige og Finland fra 2022-2028. Patienterne får taget blodprøver før og frem til 2 år efter behandlingen, der bruges til analyser af deres CAR-T celler.
Disse data sammenholdes med patienternes tilbagefald af sygdom og overlevelse.
Delresultater
Indledende resultater viser, at man med en ny og mere følsom metode kan måle CAR-T celler i blodet 1-2 måneder efter behandlingen. CAR-T cellernes forekomst i blodet ser i forskningsgruppens indledende undersøgelser ud til at kunne forudsige, om børn med B-ALL får effekt af CAR-T behandlingen.
En tidlig markør for behandlingsrespons vil være afgørende for at planlægge opfølgning og eventuel yderligere behandling af patienterne. Derfor arbejder forskningsgruppen aktivt på at implementere denne målemetode i klinisk praksis.