Forskningsprojekt

Forskning i lægemidlet asparaginase for at forhindre svære bivirkninger

Projektet undersøger effekten af lægemidlet asparaginase på leukæmi, der har spredt sig til hjerne og rygmarv. Derudover vil forskerne forsøge at finde mulige markører i rygmarvsvæsken, der kan forudsige udviklingen af blodpropper i hjernen.

Forskningsprojekt
2021
Igangværende
2024
Projektansvarlig:

Professor, overlæge, PhD Birgitte Klug Albertsen, Aarhus Universitetshospital.

Støttet med:

3.800.000 kr.

Dnaforskning Staging

Formål

Enzymet asparaginase er en vigtig del af behandlingen af akut lymfoblastær leukæmi (ALL). Det gælder også, når sygdommen har spredt sig til centralnervesystemet (hjerne og rygmarv). Asparaginase har dog en del bivirkninger, bl.a. blodpropper i hjernen.

Projektet består af to delstudier. Den første del af projektet undersøger, hvilken virkning asparaginase-behandlingen på leukæmiceller, der har spredt sig til hjerne og rygmarv. Den andel del af projektet omhandler en metode til at forudsige, hvilke børn med ALL der har øget risiko for at udvikle blodpropper i hjerne som følge af behandlingen.

Dette studie vil medføre ny viden i form af afklaring af i hvor høj grad asparaginase er vigtig for behandling af sygdom i centralnervesystemet ved at måle niveauet af asparagin i spinalvæsken (behandlingseffekt), og ved hjælp af en ny metode (APTASHAPE technology) at identificere biomarkører i spinalvæsken for blodpropper og sygdom i centralnervesystemet. Sidstnævnte vil blive sammenlignet med flow undersøgelse af rygmarvsvæsken.

Status

Igangværende projekt.

Delresultater

Studiet er blevet igangsat på Børn og Unge-afdelingerne på Aarhus Universitetshospital og senere på Odense Universitetshospital. Opstart på Rigshospitalet forventes i november 2023, og på Aarhus Universitetshospital i januar 2025. Metoden til måling af aminosyrer i spinalvæske er blevet valideret, og teamet på iNANO, Aarhus Universitet, har opnået yderligere erfaring med "APTASHAPE technology".

Dette har gjort det muligt at inkludere et nyt studie i projektet, hvor denne teknik bruges til at undersøge CNS-involvering og sammenlignes med CNS-flow. Indtil videre er 14 børn inkluderet på AUH og 5 på OUH.

Støtteår

Støttet med 1.500.000 kr. i år 2021

Støttet med 2.300.000 kr. i år 2024

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 166 af 166 projekter