Forskningsprojekt

Ny metode til at adskille børn med leukæmi fra børn med børneleddegigt

Projektet undersøger fejldiagnoser af børn med leukæmi, som i første omgang diagnosticeres med børneleddegigt. 

Forskningsprojekt
2020
Afsluttet
Projektansvarlig:

Læge og ph.d.-studerende Ninna Brix Uggerby, Aarhus Universitetshospital

Støttet med:

900.000 kr.

BC Riget 20

Formål

Hos børn med leukæmi kan de første symptomer være ledsmerter. Det kan betyde, at børnene fejlagtigt får stillet diagnosen børneleddegigt, selv om de i sjældne tilfælde har leukæmi. 

Projektet vil undersøge hyppigheden af ledinvolvering hos børnene, tilstandens indflydelse på tiden til diagnose og børnenes overlevelseschancer. 

Studiet vil også identificere blodprøver og biomarkører, der kan adskille børneleukæmi fra børneleddegigt.

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

Projektet har bl.a. undersøgt 286 børn diagnosticeret med leukæmiformen ALL fra januar 1992 til marts 2013. 26 af børnene havde ledsmerter, og 27 af børnene havde børneleddegigt. 

Størstedelen af børnene havde smerter i et eller flere led, oftest hofter og knæ. 26 % af børnene blev i første omgang fejldiagnosticeret med børneleddegigt. Og 71 % af disse børn nåede at modtage behandling for gigtsygdommen. Disse børns leukæmidiagnose var forsinket tre uger sammenlignet med børn med ledsmerter.  

Forskerne har også set på alle børn under 15 år, der blev diagnosticeret med kræft fra 1996-2018. Resultaterne viser, at 7 % af børnene fik en muskuloskeletal diagnose (fx børneleddegigt eller ledsmerter), inden de blev diagnosticeret med kræft. Diagnosen havde ikke nogen effekt på børnenes overordnede overlevelse.

Endelig har projektet vist, at biomarkøren M-ficolin kan bruges til at adskille børn med ALL og børn med børneleddegigt.

Navigationspil

Støtteår

  • Støttet med 500.000 kr. i 2017
  • Støttet med 400.000 kr. i 2020

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter