Formål
I Danmark diagnosticeres omkring fire og otte børn om året med nyrekræft, hvor Wilms tumor er den hyppigste form. Wilms tumor opstår ofte hos børn mellem ½ og 7 år og opdages normalt ved ultralyd, MR- eller CT-scanninger. Hos de fleste børn i denne aldersgruppe er diagnosen tydelig, og derfor undgår man som regel at tage en biopsi, da det kan medføre risiko for, at kræftceller spreder sig til andre væv og organer. Der findes dog andre typer nyrekræft, som kræver forskellige behandlingsmetoder, og disse opstår typisk hos ældre børn. Derfor anbefales det at tage en biopsi før behandling af børn over 7 år, selvom proceduren er forbundet med en dårligere prognose. Formålet med dette projekt er at udvikle en ikke-invasiv metode til diagnosticering af nyrekræft hos børn.
Forskningsgruppen vil udnytte, at kræftceller i nyren spreder DNA til blodet, kaldet cirkulerende tumor-DNA. Ved at analysere blodprøver håber de at kunne identificere et unikt mønster i DNA'et, der kan afsløre, om der er tale om Wilms tumor.
Projektet er et nationalt samarbejde med de største hospitaler i Danmark, og deres mål er at etablere denne metode som et diagnostisk værktøj, så børn med nyrekræft ikke længere skal have taget en biopsi, hvilket vil forbedre prognosen.
Status
Projektet starter snart.
Samarbejdspartnere
Projektet er finansieret i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.