Formål
Akut lymfoblastær leukæmi (ALL) er den hyppigste kræftform blandt børn og repræsenterer ca. 20 % af alle børnekræfttilfælde i de nordiske lande. Overlevelsen efter ALL i barndommen er steget markant gennem de seneste årtier som følge af mere intensiv behandling og optimeret støtteterapi. Men der er stadigvæk svære bivirkninger og senfølger.
Lægemidlet antracykliner bruges som led i kemoterapibehandlingen ved leukæmi. Behandlingen kan påvirke hjertets pumpefunktion. Formålet med studiet er at undersøge overlevere efter ALL for kemorelaterede senfølger på hjertets funktion. Projektet vil gøre brug af nye avancerede hjerteskanningsmetoder.
Målet er at identificere tidlige risikofaktorer samt implementere konkrete og forebyggende tiltag som eksempelvis struktureret fysisk træning.
Status
Igangværende projekt.
Delresultater
Præliminære resultater fra projektet indikerer, at ALL overlevere har lavere iltoptagelse (VO2max) sammenlignet med kontrolgruppen. Desuden viser MR scanninger, at overlevere har reduceret biventrikulære hjertevolumener med bevaret venstre ventrikel uddrivningsfraktion sammenlignet med raske forsøgspersoner.
Dette tyder på, at overlevere gennemgår en proces med hjertedekonditionering formentlig som følge af deres langvarige og tidligt indsættende sygdom og behandling. Forskningsgruppen forventer at kunne starte op på projektbevillingen fra årsskiftet.
Støtteår
- Støttet med 700.000 kr. i år 2023
- Støttet med 1.296.400 kr. i år 2024
Samarbejdspartnere
Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.