Formål
Mindst 15 % af børn med kræft bærer en arvelig mutation, der øger risikoen for kræft i barndommen. I disse tilfælde kan screening være med til at sikre, at en potentiel kræftsygdom hos børnene bliver opdaget på et tidligt tidspunkt. Men screeningen kræver, at lægerne kan afgøre, om en specifik mutation er kræftfremkaldende eller ej. Det er i dag ikke muligt for over 40 % af de mutationer, som man finder hos børnene.
Forskerne bag dette projekt har udviklet en metode ved navn CRISPR-Select, som kan afgøre, om specifikke mutationer er kræftfremkaldende. Metoden har vist lovende resultater og implementeres nu for voksne på Rigshospitalet. Men metoden er på nuværende tidspunkt for langsom og omstændelig til at kunne analysere det store antal mutationer i de mange gener, som der er behov inden for børnekræft.
Derfor har forskerne modtaget midler til at udvikle en høj-effektiv CRISPR-Select-metode, som har kapacitet til at analysere hundredvis af mutationer. Projektet vil kunne medføre et paradigmeskifte inden for diagnose, forebyggelse og behandling på tværs af alle typer arvelig børnekræft.
Dette projekt udvikler en banebrydende ny metode til at bestemme, om varianter (mutationer) af ukendt betydning, fundet i arvelige cancer-gener i børn med kræft såvel som i raske børn, er kræftfremkaldende eller ej. Projektet kan derved afgørende forbedre diagnose, behandling og forebyggelse af børnekræft.
Status
Igangværende projekt.
Støtteår
- Støttet med 1.600.000 kr. i år 2023
- Støttet med 1.100.000 kr. i år 2024
Samarbejdspartnere
Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.