Formål
En af de hyppigste underliggende årsager til akut myeloid leukæmi (AML) er dannelsen af et såkaldt ”fusions-onkogen”. Det betyder, at to gener med forskellig funktion placeres ved siden af hinanden ved en fejl og danner et kræftdannende gen. Op mod 40 % af børn med tilbagefald af AML har fusions-onkogener med særlige forandringer i enten RUNX1- eller KMT2A- genet. Overlevelsen for disse børn er lav ved standardbehandlingen med kemoterapi.
På samme måde er fusions-onkogener den underliggende årsag til sygdom hos en stor del af de børn, der bliver diagnosticeret med knogle- og bløddelssarkomer.
Projektet undersøger anvendelsen af genterapi baseret på CRISPR-Cas9 teknologien, som er en potentielt banebrydende behandling for akut myeloid leukæmi (AML) og bløddelssarkomer hvor kræftsygdommen er drevet af fusionsonkogener. CRISPR-Cas9-teknologien retter sig mod og ødelægger en central del af det specifikke fusionsonkogen, hvilket ødelægger dets sygdomsfremkaldende funktion.
Status
Igangværende projekt.
Delresultater
Forskernes hidtidige undersøgelser er lovende. De viser, at behandlingen har en betydelig effekt på AML-cellerne og samtidig minimal effekt på raske celler.
Næste skridt indebærer test af metoden på både celle linjer og patient celler i laboratoriet samt evaluering af både selve genterapiens effekt og undersøgelser af den optimale leveringsmetode af genterapien i musemodeller.
Teknologien bag CRISPR-Cas9 er dynamisk og fleksibel, hvilket betyder, at den har potentiale til at blive anvendt til behandling af enhver kræftsygdom drevet af fusionsonkogener.
Samarbejdspartnere
Projektet er finansieret i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.