Formål
Hvert år diagnosticeres 1-2 børn med leverkræft i Danmark. Overlevelsen varierer fra 50 % til 100 % – afhængig af tumortypen og evt. spredning på diagnosetidspunktet. Den kirurgiske strategi og kompetence spiller også en vigtig rolle for overlevelsen.
Projektets hypotese er, at danske børn med leverkræft har en dårligere overlevelse sammenlignet med andre europæiske lande på grund af færre levertransplantationer. Hvis kirurgen ikke får fjernet hele tumoren ved operation, er der øget risiko for tilbagefald.
Projektet foretager en national opgørelse af behandlingsresultater og -komplikationer hos danske børn med leverkræft over de sidste tre årtier. Data vil blive sammenlignet med internationale opgørelser. Målet er at sikre, at behandlingen af ondartede levertumorer hos børn i Danmark er på højeste internationale niveau.
Status
Projektet er i gang.
Resultater
Forekomsten af levertumorer hos børn i Danmark er sammenlignelig med internationale opgørelser og viser en let stigende tendens. Over de sidste 30 år ses en stigende overlevelse efter behandling for hepatoblastom, og vi i Danmark behandler på niveau med andre lande. Den største risikofaktor for behandlingssvigt er stigende alder, og primære senfølger efter behandling er nedsat hørelse.
Støtteår
- Støttet med 100.000 kr. i år 2021