Forskningsprojekt

CLEAR-konference – International videndeling om akutte og varige bivirkninger hos børn med leukæmi

Støtte til afholdelse af international konference blandt børnekræftlæger. Konferencen skal fremme international viden og forskning om bivirkninger og senfølger hos børn med leukæmi.

Forskningsprojekt
2016
2017
2019
2022
Afsluttet
Projektansvarlig:

Professor, overlæge Kjeld Schmiegelow, Rigshospitalet

Støttet med:

500.000 kr.

Micas Rigshospitalet082

Formål

Behandlingen af akut leukæmi er blevet markant forbedret over de seneste årtier, og overlevelsen i de nordiske lande er den bedste i verden. Men prisen for helbredelse er høj. Alle børnene får akutte bivirkninger, hvoraf mange fører til permanente senfølger. På den baggrund mødes børnekræftlæger fra hele verden hvert andet år til en konference, der giver mulighed for vidensdeling og forskning på tværs af grænser om komplikationer ved kræftbehandling af børn og unge, der har leukæmi.

Konferencerne har deltagere fra ca. 30 lande i Europa, Nordamerika og Asien.

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

Den 4. CLEAR konference blev afholdt 1.-3. juni 2023 på Comwell Borupgaard, Snekkersten i Danmark. Det videnskabelige program var fokuseret på de mest betydningsfulde toksiciteter, dvs. dem der medfører risiko for død, reduceret kræftbehandling samt risiko for alvorlige senfølger. Derudover på nye metodiske strategier for, hvordan forskningen bedst drives frem.

Konkrete emner inkluderede invasive infektioner, inflammation og mucositis, asparaginase-associeret allergi samt pancreatit, trombose, neurotoksicitet, højdosis methotrexat og nyretoksicitet, knogleskader og osteonekrose, fysisk funktion, infertilitet, cellulær aldring, toksicitet ved nye behandlinger, toksicitetsrelateret død, genetiske sammenhænge, psykosociale effekter, anvendelse af sundhedsregistre til toksicitetsprofilering, nye metoder til at integrere toksicitet i evaluering af kræftbehandling samt særlige udfordringer i lav og mellem indkomst lande. Oplægsholdere inkluderede 21 forskere og klinikere, der alle er førende indenfor hvert deres felt, med repræsentanter fra USA, Canada, Indien, UK, Spanien, Italien, Tyskland, Sverige og Danmark. 

Derudover indeholdt konferencen posterfremvisning samt mundtlige præsentationer af 30 indsendte, endnu ikke publicerede videnskabelige studier, med kåring af både årets bedste poster samt mundtlige præsentationer for at anerkende yngre forskeres indsatser og motivere til at inkludere dem i eksisterende netværk.

Støtteår

  • Støttet med 100.000 kr. i 2016
  • Støttet med 250.000 kr. i 2017
  • Støttet med 100.000 kr. i 2019
  • Støttet med 50.000 kr. i 2022

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter