Forskningsprojekt

Har forhold under en graviditet betydning for barnets risiko for senere at udvikle leukæmi?

Studiet undersøger forskelle i de miljøpåvirkninger, som børn med og uden leukæmi har været udsat for under graviditeten. Projektet bidrager til forståelsen af de molekylære processer, som medvirker til udvikling af leukæmi hos børn.

Forskningsprojekt
2021
Igangværende
Projektansvarlig:

Overlæge Henrik Hjalgrim, Rigshospitalet

Støttet med:

450.000 kr.

BC Riget 20

Formål

Udviklingen af akut lymfatisk leukæmi (ALL) skyldes formentlig et uheldigt sammenfald af medfødt modtagelighed og miljømæssige påvirkninger. Selvom årsagerne til ALL endnu ikke kendes til fulde, tyder meget på, at de påvirkninger, som det ufødte barn har været udsat for i livmoderen, har afgørende betydning for et barns risiko for at udvikle ALL.

Forskningsprojektet vil anvende moderne analyseteknikker til at undersøge blodprøver fra 300 børn med leukæmi og 300 raske børn for at identificere og studere forskelle i miljøpåvirkninger (kost, infektioner, hormoner osv.), som børnene har været udsat for i fostertilværelsen. Meget tyder nemlig på, at forhold i graviditeten er af afgørende betydning for barnets senere risiko for at udvikle leukæmi.

Studiet vil bidrage til fremtidige muligheder for at kunne identificere nyfødte med meget høj risiko for leukæmi. Det vil gøre det muligt at følge familierne tæt med bl.a. scanninger, så en evt. kræftsygdom kan blive opdaget på et tidligt stadie.

Status

Projektet er igangværende, og forventes afsluttet i udgangen af 2024.

Delresultater

I projektet sammenlignes metaboliske signaturer i hælprøven fra 300 børn med og 300 børn uden ALL. Ydermere undersøges det, om og hvordan metaboliske signaturer afviger blandt børn, som har været udsat for påvirkninger i forstertilværelsen (herunder mors diabetes, infektioner, rygning, fødselsvægt) og i de første leveår (herunder bl.a. infektioner), hvilket tidligere er sat i forbindelse med ALL.

De foreløbige resultater peger på, at der på hælblodprøverne kan være forskelle i koncentrationen af en række metabolitter mellem børn med ALL og raske kontroller. Forskningsgruppen undersøger nu disse metabolitter og biologiske mekanismer nærmere og foretager yderligere biostatistiske analyser – også af risikofaktorer for ALL.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter