Formål
Bivirkninger i form af osteonekrose og venetrombose kan føre til, at barnets kemoterapibehandling må justeres. Det øge risikoen for manglende behandlingseffekt eller tilbagefald – og kan have konsekvenser for barnets livskvalitet.
Der mangler i dag konsensus om den bedste behandling af osteonekrose og venetrombose hos børn og unge med kræft. Projektet vil skabe fundamentet for udarbejdelse af klare retningslinjer for undersøgelse, behandling og opfølgning af denne patientgruppe. Det er et nordisk projekt mellem Danmark, Sverige og Finland.
Status
Projektet er i gang.
Delresultater
Forskerne har undersøgt 490 børn, der er diagnosticeret med lymfeknuderkræft mellem 2005-2019 i de nordiske lande.
Delresultaterne viser, at forekomsten af sympomatisk osteonekrose efter to og fem år er hhv. 5,5 % og 6,8 %. Børnene er typisk ældre sammenlignet med patienter uden den alvorlige bivirkning og har 29 % større risiko for at udvikle symptomatisk osteonekrose for hvert øget alderstrin. Piger udvikler bivirkningen mere hyppigt end drenge. Derudover har forskerne vist, at risikoen for tilstanden stiger med 7,5 % for hver 100 mg binyrebarkhormon (prednisolon), som barnet indtager.