Formål
Stamcelletransplantation har forbedret overlevelsen for børn med leukæmi. Men behandlingen er forbundet med udviklingen af senfølger, fx nedsat knoglemasse.
Årsagen til tabet af knoglemasse er endnu ikke fuldt belyst. Men flere studier tyder på en skade på knoglecellernes evne til at danne ny knoglemasse, kan være en medvirkende årsag. Nedsat knoglemasse kan føre til knogleskørhed hos patienterne.
Under normale omstændigheder vil styrketræning have en positiv effekt på knoglemassen ved at stimulere knoglecellerne til at danne ny knogle. Men da knoglecellerne formentlig ikke er fuldt funktionelle hos personer, der har modtaget en stamcelletransplantation, ved forskerne ikke, om træning er effektiv i denne gruppe.
Projektet undersøger effekten af et styrketræningsforløb på knoglemassen i en gruppe af overlevere efter stamcelletransplantation i barndommen. Data vil blive sammenlignet med en kontrolgruppe af raske voksne.
Status
Projektet er i gang.
Delresultater
Resultaterne fra projektgruppens knoglemarkøranalyser indikerer, at overlevere efter KMT i barndommen bevarer evnen til at øge deres knoglemasse gennem styrketræning, selv efter at have gennemgået tidligere svært toksisk behandling.
Fundene indikerer dermed, at træning kan bidrage til at modvirke knogletab og udøve en positiv effekt selv mange år efter KMT.