Forskningsprojekt

Betydningen af samspillet mellem leukæmiceller og støtteceller i knoglemarven på effekten af kemoterapi

Projektet afdækker, hvordan samspillet mellem leukæmiceller og støtteceller i knoglemarven har betydning for kemoterapiens effekt på leukæmicellerne.  

Forskningsprojekt
Akut lymfoblastær leukæmi (ALL)
Akut Lymfoblastær Leukæmi (Spædbarns ALL)
2021
2022
Igangværende
Projektansvarlig:

Afdelingslæge Signe Modvig, Rigshospitalet

Støttet med:

2.400.000 kr.

BC Riget 20

Formål

En ud af 7-10 patienter med akut lymfoblastær leukæmi (ALL) oplever tilbagefald af sygdommen, og de fleste af disse patienter har vedvarende målbare leukæmiceller i knoglemarven under behandling (også kaldet minimal restsygdom).

Med projektet vil der afdækkes, hvorledes samspillet mellem leukæmiceller og støtteceller i knoglemarven har betydning for kemoterapiens effekt på leukæmicellerne. I projektet vil forskningsgruppen fokusere på ekstracellulære vesikler og øvrige signalstoffer i knoglemarvsnichen og undersøge, om de fund, der er gjort i dyremodeller og cellelinjer, også gør sig gældende hos patienter.

Delresultater

Forskningsgruppen har fastlagt den bedste metode til opsporing af ekstracellulære vesikler i knoglemarvsplasma, der vil munde ud i en metodeartikel. Ved at sammenligne proteiner i knoglemarvsplasma fra børn med godt og dårligt respons på induktionsbehandling har forskningsgruppen fundet biomarkører, der forudsiger behandlingsresponset. Identifikationen af tidlige biomarkører for dårligt behandlingsrespons kan bidrage til bedre risikostratifikation af patienter med høj risiko for tilbagefald, og et større kendskab til de mekanismer, leukæmicellerne bruger til at overleve, kan give ophav til nye behandlingsmuligheder i fremtiden.

Status

Igangværende projekt.

Støtteår

  • Støttet med 1,6 mio. kr. i 2021
  • Støttet med 800.000 kr. i 2022

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter