Forskningsprojekt

ALL-STAR: National opgørelse af senfølger efter leukæmi

Det nationale ALL-STAR-projekt undersøger udbredelsen og typen af senfølger hos børn, der har overlevet leukæmi (ALL). 

Forskningsprojekt
Bivirkninger og senfølger
2022
2021
2020
Igangværende
2017
2019
Projektansvarlig:

Læge, ph.d. Liv Andrés-Jensen, Rigshospitalet

Støttet med:

12.200.000 kr.

Micas Rigshospitalet086

Formål

Akut lymfoblastær leukæmi (ALL) er den hyppigste kræftform hos børn og unge. Behandlingen er livsreddende, men alle rammes af akutte bivirkninger som hårtab og infektioner, og halvdelen rammes af mere alvorlige komplikationer, såsom blodpropper eller hjerneskade. Det vurderes desuden, at ca. halvdelen af de børn og unge, som helbredes for deres kræft, lever med mindst én kronisk senfølge, såsom ødelagte led, sukkersyge eller kognitive problemer. Det er senfølger, der kan have stor betydning for barnets funktionsniveau, livsglæde og livsvarighed.

Forskere kender dog ikke det præcise omfang af senkomplikationer hos børnene, alvorligheden af senfølgerne eller den faktiske indflydelse på børnenes livskvalitet. Det nationale ALL-STAR-projekt undersøger udbredelsen og typen af senfølger hos børn, der har overlevet leukæmi. Projektets mål er også at identificere tidlige risikofaktorer, så senfølger bedre kan forebygges. 

Alle overlevende (diagnosticeret med ALL i alderen 1-45 år), der er blevet behandlet i Danmark siden 2008, bliver inviteret til en systematisk undersøgelse af både kropslige, psykiske og funktionsmæssige senfølger. 

Det drejer sig om cirka 430 overlevende, hvoraf 75 % var børn på behandlingen.

Status

Undersøgelserne er afsluttede, og analyserne pågår nu.

Delresultater

Rekrutteringen er afsluttet. I alt har 368 overlevere og 375 kontroller deltaget i de omfattende undersøgelser. Seks videnskabelige studier er publiceret, og en række flere er undervejs. Foreløbige resultater viser øget risiko for en række organpåvirkninger, bl.a. af lunger, bugspytkirtel og knogler, men kun få af alvorlig karakter, hvilket er et positivt fund. Overordnet findes der dog også nedsat livskvalitet blandt overlevere sammenlignet med kontroller, hvilket motiverer en yderligere forebyggende indsats for at rehabilitere til livet efter kræft. Flere deltagere i projektet er henvist til yderligere udredning og behandling for senfølger, som er opdaget i ALL-STAR-projektet. De foreløbige resultater har desuden ført til ændringer i den fælles nordiske screeningstrategi blandt overlevende efter ALL i barndommen. Derudover har nogle af projektets delstudier givet følgende delresultater:

Et af delstudierne har bl.a. vist, at en stor del af overleverne efter ALL i barndommen lider af hæmokromatose (ophobning af jern i kroppen) mange år efter, at de har afsluttet deres behandling. Tilstanden kan give smerter, hjerteproblemer og organskader. Fundet har ført til, at alle ALL-overlevere i Norden nu bliver screenet for tilstanden som en del af deres kontrolprogram.

Et andet delstudie har vist, at børn med ALL, der udvikler blodpropper som bivirkning til behandlingen, har svær sygdom i blodkarrene mange uger før blodproppen bliver diagnosticeret. Studiet er det første nogensinde til at vise denne sammenhæng. Lægerne håber i fremtiden at kunne give karbeskyttende behandling til de børn, som har svær sygdom i blodkarrene på et meget tidligt tidspunkt i forløbet.

Støtteår

  • Støttet med 4 mio. kr. i 2017
  • Støttet med 3 mio. kr. i 2019
  • Støttet med 2 mio. kr. i 2020
  • Støttet med 1,5 mio. kr. i 2021
  • Støttet med 1,7 mio. kr. i 2022

Samarbejdspartnere

Projektet er støttet i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.

Se andre forskningsprojekter

viser 166 af 166 projekter