Forskningsprojekt

Hvilken rolle spiller immunsystemet for udvikling af leukæmi hos børn med medfødt knoglemarvsdefekt?

Studiet undersøger immunsystemets rolle for udviklingen af leukæmi hos børn ved at opsamle detaljerede data om immunforsvarets celler og signalstoffer i børnenes knoglemarv.

Forskningsprojekt
2020
2021
Igangværende
Projektansvarlig:

Læge og ph.d.-studerende Nina Øbro, Rigshospitalet

Støttet med:

945.100 kr.

BC Riget 16

Formål

Børn med medfødt knoglemarvsdefekt er i høj risiko for at få leukæmi. Det er uvist, hvilken rolle immunsystemet spiller for udviklingen af leukæmi hos disse børn.

 

Projektet skal gøre forskerne klogere på denne sammenhæng. Studiet opsamler derfor detaljerede data fra børn med medfødt knoglemarvsdefekt for at få indsigt i de mekanismer, der kan føre til kræft i barndommen hos disse børn. Data kobles til signalstoffer og mutationer i børnenes blod.

 

Resultaterne kan på sigt føre til, at en eventuel kræftsygdom bliver opdaget på et tidligt stadie – måske endda forebygge, at børnene udvikler kræft.

Status

Projektet er i gang.

Delresultater

Forskerne har i 2023 publiceret de første resultater i samarbejde med forskere fra Cambridge og York i Storbritannien. De viser, at op mod 1/3 af stamcellerne hos børn med medfødt knoglemarvsdefekt har mutationer, der giver øget risiko for blodkræft – og at disse mutationer ofte kan spores helt tilbage til fosterstadiet.

 

Resultaterne er afgørende for forskernes forståelse af de biologiske mekanismer, der går forud for udviklingen af blodkræft hos børn med medfødt knoglemarvsdefekt. På sigt kan de føre til mere målrettet screening og behandling, så færre børn med knoglemarvsdefekt udvikler kræft.

 

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.

Støtteår

  • Støttet med 245.100 kr. i 2020
  • Støttet med 700.000 kr. i 2021

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter