Nyheder

|

11. januar 2024

Børnecancerfonden uddeler 46 millioner til fordel for børn med kræft

Micas Rigshospitalet065

I 2023 støttede Børnecancerfonden projekter med hele 46 mio. kr. til gavn for børn og unge med kræft.

Rekordmange søgte midler til deres projekter

Børnecancerfonden uddeler hvert år et stort tocifret millionbeløb primært til forskning i børnekræft. I 2023 har 69 projekter inden for forskning, familiestøtte og oplysning fået støtte. Størstedelen af midlerne, nemlig 42 mio. kr., går alene til forskningsprojekter.

”Forskning er livsvigtig og altafgørende for, at vi kan være med til at sikre, at færre børn dør af kræft og flere overlever til et liv uden senfølger efter deres kræftforløb,”

Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden. 

Se et samlet overblik over alle modtagere i 2023.

Styrkelse af forskning og støtte til børnekræftområdet

Projekterne har det til fælles, at de bidrager til forskningens udvikling og forbedrer vilkårene for børn og unge med kræft. 

Bevillingerne i år går blandt andet til udvikling af nye og bedre metoder til at diagnosticere, behandle og forebygge børnekræft. Der gives også bedre støtte til børn med senfølger efter en hjernetumor samt til et unikt europæisk forskningssamarbejde mellem Rigshospitalet og førende børnekræftcentre i Holland og Tyskland, som kan være med til at løfte dansk børnekræftforskning gennem internationale netværk og samarbejder.

Der er også givet støtte til postdoc-bevillinger og efteruddannelser. Ligesom landets fire børnekræftafdelinger også modtager støtte til at afholde aktiviteter for børn og unge samt til søskendeprogrammer. Rekordmange havde ansøgt Aldrig før har så mange søgt midler hos Børnecancerfonden. 128 ansøgninger er blevet vurderet af Børnecancerfondens videnskabelige udvalg og den sundhedsfaglige bestyrelse. Året før var der tale om 97 ansøgninger.

“Vi havde gerne uddelt endnu flere penge og støttet flere projekter. Men der er et større behov, end vi har penge til,”

Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden. 

Børnecancerfonden er en lille privat fond med få medarbejdere, der udelukkende arbejder med børnekræft. Siden 1995 har fonden uddelt mere end 570 mio. kr. til børnekræftområdet med stærkt fokus på forskning.

Du kan læse mere om alle projekter, som Børnecancerfonden støtter, her.

Læs flere nyheder

Nyt landsdækkende sorggruppetilbud til forældre, der har mistet et barn til kræft

20180413 Elin Bornecancerfonden 343

Hvert år får omkring 200 børn i Danmark konstateret kræft, og desværre mister cirka 30 af dem livet til sygdommen. Selvom det heldigvis er færre end tidligere, takket være forbedrede behandlingsmuligheder, er det stadig alt for mange. Hvert dødsfald efterlader familier i ubeskrivelig sorg, og derfor er der fortsat et stort behov for støtte og hjælp til de berørte.

"Når et barn dør af kræft, efterlader det et uendeligt tomrum i familien. Med dette sorggruppetilbud ønsker vi at skabe et fællesskab, hvor forældre kan finde støtte hos andre, der har oplevet det samme. Sorgen kan føles ensom, men man behøver ikke stå alene i den," siger Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden.

Børnecancerfonden vil støtte forældre i en svær tid

Sorggruppen faciliteres af psykologer, der er specialiseret i sorgterapi, og består af både fysiske møder og online sessioner. Ved at møde andre, der har været igennem lignende tab, får forældrene mulighed for at dele deres oplevelser og finde genkendelse og forståelse. Samtidig understøtter terapeuterne deltagernes sorgbearbejdning gennem veldokumenterede terapeutiske metoder som kognitiv adfærdsterapi og brevskrivning.

Det første forløb begyndte med en opstartsweekend i Aalborg i januar 2025, og gruppen afsluttes med en weekend i januar 2026. 

"Opstartsweekenden har allerede vist, hvor vigtigt det er at møde andre, der forstår sorgen. Forældrene gav udtryk for, at det føltes som en forløsning at kunne dele deres oplevelser i et trygt rum," siger Ditte Jeppesen, leder af psykologenheden hos Børnecancerfonden.

Læs mere om sorggruppetilbuddet og vores øvrige psykosociale tilbud her.

Evaluering af sorggruppens effekt

Som en del af tilbuddet vil en uafhængig evaluering blive gennemført for at vurdere forløbets effektivitet.

Evalueringen vil hjælpe med at sikre, at deltagerne får den nødvendige støtte i deres sorgbearbejdning.

Kræft er den medicinske sygdom som flest børn over 1 år dør af i Danmark.

|

Stor millionstøtte til kræftramte børn: Børnecancerfonden vil sikre bedre trivsel og behandling

Marianne Portræt

Midlerne fordeles på fire indsatsområder: tidlig diagnose, psykosocial støtte, reduktion af senfølger og udvikling af skånsomme behandlingsmetoder. Samlet støttes 95 projekter og familiestøtteinitiativer – det højeste antal i fondens 30-årige historie.  

Uddelingen understøtter fondens langsigtede indsats for at give børn med kræft de bedste betingelser for et liv i bedre trivsel – både under og efter behandlingen.  

"Årets uddeling markerer et vigtigt skridt i kampen for at sikre alle børn med kræft et bedre liv - både i behandlingsforløbet og i tiden efter. Vi har et klart fokus på at støtte projekter, der styrker tidlig diagnose, udvikler mere skånsomme behandlinger og reducerer senfølger, så børnene får de bedste forudsætninger for et sundt og aktivt liv,” siger Marianne Benzon Nielsen, direktør for Børnecancerfonden.

Tre stærke forskningsprojekter med fokus på bedre diagnose og færre bivirkninger 

Som en del af årets uddeling støtter Børnecancerfonden flere forskningsprojekter, der kan gøre en forskel for fremtidens kræftbehandling, blandt andet: 

  • Et projekt undersøger, hvordan lægemidlet asparaginase kan forbedre behandlingen af leukæmi, der har spredt sig til hjerne og rygmarv, og samtidig mindske bivirkninger. 
  • SPARK-studiet undersøger, hvordan fysisk og social aktivitet kan fremme udviklingen hos førskolebørn med kræft gennem leg og forældreuddannelse. 
  • Projektet “RESIST” vil forbedre kræftbehandling ved at styrke immunapparatets evne til at genkende og eliminere kræftceller. 

 

Hvordan trives børn med kræft og deres familier?  

Kræft rammer hele familien, ikke kun det syge barn. Derfor støtter Børnecancerfonden både kræftramte børn, deres søskende og forældre gennem psykologhjælp, søskendegrupper og støtteinitiativer, der letter overgangen mellem hospital og hjem. 

"Vi vil gerne være med til at støtte op om hele familien, når et barn får kræft. Vi kan hjælpe med at sikre, at både den syge, forældrene, søskende og deres omgivelser er bedre rustet til at håndtere de udfordringer, der følger med et kræftforløb”, forklarer Marianne Benzon Nielsen.

Børnecancerfonden fortsætter blandt andet med at støtte psykologhjælp og søskendegrupper. Derudover støttes projekter, som afprøver interventioner til at hjælpe familier med børnekræft i overgangen mellem hospital og hjem.

 

Et solidt forskningsnetværk opbygget gennem 30 år skaber konkrete resultater 

En afgørende del af uddelingen, af de indsamlede midler, er at styrke forskningsnetværket og det internationale samarbejde. Projekterne udføres på alle landets børnekræftafdelinger, universiteter og i samarbejde med internationale miljøer. Det sikrer, at danske børn med kræft får adgang til de nyeste metoder og behandlinger. 

"Internationalt samarbejde er nøglen til at finde nye løsninger på de komplekse udfordringer, som børnekræft indebærer. Forskningsnetværket sikrer, at vi konstant er på forkant med den nyeste viden og de bedste løsninger til børnene. Vi har haft nogle flotte år med gode resultater. Vi glæder os til at opbygge endnu mere håb for børnene,” siger Marianne Benzon Nielsen. 



Bag udvælgelsen af de projekter, der får støtte, står Børnecancerfondens videnskabelige udvalg og den sundhedsfaglige bestyrelse. 

Læs mere om de spændende projekter og hvordan du kan støtte vores arbejde for at give børn med kræft en bedre fremtid her.

viser af 57 nyheder