Nyhed

|

29. april 2024

Ny forskning: Manglende tandanlæg hos nyfødte kan være forbundet med sjældne børnekræftformer

Tandnyhed

Forskere kan for første gang påvise en mulig sammenhæng mellem manglende tandanlæg hos nyfødte og sjældne typer af børnekræft. Det kan være en afgørende milepæl i forhold til at forbedre behandlingen og øge overlevelsen hos børnene. Det viser et forskningsprojekt, som Børnecancerfonden støtter.

Børn med kræft har oftere medfødte misdannelser end andre børn. Derfor er der behov for at forske i, om visse medfødte misdannelser kan være relaterede til tidlig optræden af kræft.


På Aarhus Universitetshospital undersøger forskere derfor forbindelsen mellem medfødte misdannelser og kræft. De foreløbige resultater fra et forskningsprojekt tyder på, at flere sjældne kræftformer hos børn og unge, såsom knoglekræft (osteosarkom), levertumorer (hepatoblastom) og kræft i nervesystemet (neuroblastom), er forbundet med manglende tandanlæg ved fødslen. 


Forklaringen kan være, at de signalveje, der er afgørende for anlæg af tænder hos børn, også spiller en rolle i udviklingen af kræft. Det viser de foreløbige resultater fra det danske studie, som for første gang nogensinde har undersøgt sammenhængen i en samlet befolkningsgruppe. 


”Det var overraskende, at vi fandt en mulig sammenhæng med flere forskellige sjældne kræftformer hos børn og unge, for det er ikke tidligere beskrevet. I den sammenhæng er det dog også vigtigt at pointere, at selvom der er tale om en væsentlig øget risiko, så er det stadig meget sjældne kræftformer, og derfor er risikoen for det enkelte barn fortsat lav,” uddyber Ph.D.-studerende Saga Eiset fra Institut for Klinisk Medicin - Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital.

Fakta om manglende tandanlæg (agenesi)

Medfødt mangel på en eller flere af de blivende tænder kaldes på fagsprog agenesi. Det optræder hos knap 8 % af den danske befolkning og bliver oftest konstateret i 10-12-årsalderen af en tandlæge ved en røntgenundersøgelse. 

 

Der er oftest tale om en eller få tænder. Men i sjældne tilfælde kan der være tale om mangel på næsten alle de blivende tænder. 

Størst sammenhæng hos børn mellem 1 og 3 år 

Forskningsprojektet har inkluderet 2,5 mio. personer, der er født i Danmark mellem 1977 og 2018. I denne gruppe havde 2,8 % fået konstateret manglende tandanlæg, mens 1,1 % havde en tidlig  kræftdiagnose før 40-års alderen.  I alt havde 778 personer i gruppen både manglende tandanlæg og kræft.


For børn mellem 1 og 3 år og voksne mellem 30 og 40 år kunne forskerne identificere sammenhænge mellem manglende anlæg af tænder og overordnet forekomst af kræft. 


For de øvrige aldersgrupper kunne forskerne finde sammenhænge mellem specifikke former for kræft og manglende tandanlæg. Eksempelvis havde børn mellem 3 og 6 år med manglende tandanlæg tilsyneladende højere risiko for akut leukæmi (AML) og kræft i binde- og muskelvæv (rhabdomyosarkom).

 

Kan føre til øget overlevelse og mindske senfølger


Forskerne skal nu i gang med at foretage en genetisk undersøgelse af de berørte familier for at blive klogere på, hvilken rolle ændringer i arvematerialet spiller for udviklingen af kræft hos børn med manglende tandanlæg ved fødslen.


Hvis det lykkes forskerne at identificere et eller flere nye syndromer, som øger risikoen for tidlig udvikling af kræft, vil det være en afgørende milepæl i forhold til at forbedre behandlingen og øge overlevelsen hos børnene.


”Vores hypotese er, at der kan være tale om et eller flere nye syndromer med øget risiko for tidlig udvikling af kræft. Identifikation af sådanne syndromer er vigtig for at sikre tidlig diagnose, og kan danne grundlag for målrettede behandlinger,” forklarer overlæge og professor Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital.

 

Næste skridt for forskergruppen er derfor at identificere ét eller flere kendte eller nye kræftsyndromer, som er på spil hos denne gruppe af børn og unge voksne. Hvis det lykkes, giver det mulighed for at tilbyde familierne systematisk screening. 


En tidlig opdagelse af kræft kan potentielt redde liv, lyder det fra Børnecancerfonden, som har støttet forskningsprojektet med 1,2 mio. kr. 


”Det skal øge sandsynligheden for, at en eventuel kræftsygdom opdages på et tidligt stadie. Tidlig diagnose redder liv og reducerer omfanget af senfølger hos børnene,” lyder det fra direktør Marianne Benzon Nielsen i Børnecancerfonden.


Forældre skal ikke blive bekymrede


Hvis ens barn mangler en eller flere blivende tænder, skal man ikke blive bekymret, da risikoen for kræft fortsat er meget lav.

"Manglende tænder forekommer i mange familier, og langt oftest er det en isoleret tilstand, som kun har betydning for tandsundheden. Men i en familie, hvor der også er en forekomst af kræft, kan det være relevant at kigge nærmere på genetikken," siger Saga Eiset.

 


Delstudiet er netop publiceret i det anerkendte, internationale tidsskrift JAMA Network Open.

 

Om forskningsprojektet


I studiet blev der foretaget registerstudier af familier med forekomst af manglende tandanlæg med kliniske data fra Det Danske Centralregister for Odontologi (dansk kommunal børnetandpleje) fra 1. januar 1988 til 31. december 2018 og fra hospitalsbesøg i Det Danske Nationale Patientregister.


Studiet undersøger risikoen for børnekræft og kræft i tidlig voksenalder hos mennesker med en eller flere medfødte misdannelser.

Læs flere nyheder

Navigationspil

23. maj 2024

Fodboldstjernen Pernille Harder besøger kræftsyge børn til DGI Fodboldskole i Aarhus

For andet år i træk afholder DGI Fodbold og Børnecancerfonden sammen to helt særlige og livsbekræftende fodboldskoledage for børn med kræft.

21. maj 2024

DGI Fodbold og Børnecancerfonden gentager succesen med fodboldskoler for kræftsyge børn

I et langt sygdomsforløb er det vigtigt med positive oplevelser. Derfor arrangerer DGI og Børnecancerfonden igen i år to livsbekræftende fodboldskoler for børn med kræft og deres søskende.

29. april 2024

Ny forskning: Manglende tandanlæg hos nyfødte kan være forbundet med sjældne børnekræftformer

Børn med kræft har oftere medfødte misdannelser end andre børn. Derfor er der behov for at forske i, om visse medfødte misdannelser kan være relaterede til tidlig optræden af kræft.

18. marts 2024

”Fodboldtrøjerne gav følelsen af, at vi ikke er alene”

Det var noget, der kunne mærkes hos familier med kræftsyge børn, da hele Danmark gik sammen til FodboldtrøjeFredag og slog indsamlingsrekord på over 8 millioner kroner.

15. marts 2024

#FodboldtrøjeFredag er nu talt op: Over 8 millioner kroner til Børnecancerfonden og børn med kræft

Store dele af Danmark var fyldt med farvestrålende fodboldtrøjer og arrangementer med grillpølser, fodboldquizzer og bordfodbold på arbejdspladser, skoler, foreninger og mange andre steder. FodboldtrøjeFredag satte et stort aftryk på fredag den 1. marts, da Børnecancerfonden og Danske Spil holdt den årlige indsamlingsdag til fordel for børn med kræft.

01. marts 2024

#FodboldtrøjeFredag har vokseværk: Indsamling til fordel for kræftramte børn vokser

Danske Spil og Børnecancerfonden inviterer i dag fredag den 1. marts 2024 hele Danmark til #FodboldtrøjeFredag for at støtte fondens arbejde. Fællesskabet er vokset markant de seneste år, og målet i år er at slå 2023’s indsamlingsrekord på 4 mio. kr.

01. marts 2024

#FodboldtrøjeFredag har slået sidste års rekord!

Danske Spil og Børnecancerfonden har fredag slået indsamlingsrekorden på den årlige "FodboldtrøjeFredag".

21. februar 2024

Børn med kræft mødte Brøndbystjerner og glemte sygdommen for en stund

Seks børn med kræft fik i sidste uge en unik oplevelse, da de blev inviteret ud til fodboldklubben Brøndby IF til en dag i familieloungen og et møde med nogle af Brøndbys stjerner. En stor oplevelse for både børnene og Brøndbyspillerne.

11. januar 2024

Børnecancerfonden uddeler 46 millioner til fordel for børn med kræft

I 2023 støttede Børnecancerfonden projekter med hele 46 mio. kr. til gavn for børn og unge med kræft.