Red. 20. maj 2016
Det er et år siden, Anne-Grethes nu 9-årige søn, Gilbert, fik konstateret akut lymfoblastær leukæmi (ALL). Familien troede i flere uger, at Gilberts rygsmerter stammede fra et fald på fritidshjemmets rutsjebane, men hverken røntgenbilleder eller kiropraktorbehandling gav svar på hans smerter. To uger senere havde Gilbert så ondt, at han ikke kunne gå.
70 procent af Gilberts blodceller var angrebet af leukæmi, og han blev straks sat i behandling med kemoterapi. Det tager 2,5 år at behandle ALL, og især den første del af behandlingen er intensiv. Gilbert var hårdt plaget af bivirkninger ved kemoterapien. Han tilbragte det meste af behandlingens første halve år på intensivafdelingen blandt andet pga. en cyste ved bugspytkirtlen og forgiftning i nervesystemet (Posterior Reversible Encephalopathy Syndrome), der udløses af hjernens manglende regulering af blodgennemstrømningen, og som bl.a. giver forhøjet blodtryk, voldsomme kramper og kritiske væskeansamlinger i hjernen. De mange smerter påvirkede Gilbert.
Opskriften hos familien Bjarup Riis er at bevare så meget af familiens hverdag som muligt, så livet er så genkendeligt og trygt, som det kan blive – ikke mindst for Gilbert. Så der bliver stadig holdt middage for venner og inviteret klassekammerater med hjem, og Gilbert har været så meget i skole, som han har orket.
Gilbert er i dag 1 år henne i behandlingen og får efter planen i disse uger de sidste intravenøse kemoterapibehandlinger. Herefter overgår han til kemoterapi i tabletter, men der er stadig lang vej, før han er færdigbehandlet.
Støt børn som Gilbert
Hvert år får 200 danske børn kræft.
Seks ud af syv overlever, men halvdelen har varige skader efter den intensive behandling.
Børn har brug for os voksne i den kamp, som de ikke kan vinde alene.