Annika skaber lysglimt af håb med sine sløjfer
Annika er en glad, aktiv og kreativ pige, der elsker at tegne, lave perler og bruge sine hænder til at skabe noget smukt. Sammen med sin familie, bor hun på et lille landsted uden for Aalborg, hvor nærvær og udendørsaktiviteter er i fokus. Men sidste sommer blev alt vendt på hovedet.
Uden et varsel fik Annika konstateret Wilms’ tumor i stadie 4 – en sjælden form for nyrekræft, der oftest rammer børn. Fra den ene dag til den anden blev hverdagen fyldt med hospitalsbesøg, behandlinger og en ny virkelighed, som ingen kunne have forudset.
Wilms’ tumor (nefroblastom)
Wilms’ tumor (nefroblastom) er en form for kræft i nyren, som i 1899 blev beskrevet af den tyske læge Marx Wilms. Sygdommen forekommer kun – eller næsten kun – hos børn.

Et krævende forløb
Det hele begyndte en weekend, hvor familien var taget nord for Aalborg for at teste deres nye teltudstyr. De skulle på en tre ugers teltferie sydpå få uger senere, men den ferie blev aldrig til noget. Under teltturen nord for Aalborg fik Annika pludselig mavesmerter, der ikke forsvandt.
Det hele gik meget hurtigt. Familien opdagede, at noget var galt om lørdagen, og allerede tirsdag ugen efter var Annika på operationsbordet. Efter en række scanninger og prøver viste det sig, at hun havde en stor tumor i venstre nyre. Behandlingen startede straks med kemoterapi og efterfølgende operationer. ”Det var en hård periode for hele familien”, fortæller Annikas far, Daniel.
På trods af de mange udfordringer har Annika mødt sygdommen med en bemærkelsesværdig styrke og positiv tilgang. Hver gang hun har fået dårlige nyheder – som mere kemo, en ernæringssonde eller at håret ville falde af – har hun givet sig selv lov til at være ked af det, men hurtigt fundet sin egen måde at tage kontrollen tilbage på.
Hun har fx tegnet “Den gode planet” – et sted uden sygdom og med eventyrvæsner, der spiser kræftceller – eller lavet små figurer med ordet “sonde” og smadret dem symbolsk med en nerf-skyder.
Da håret begyndte at falde af, græd hun, men kort efter stod hun og tegnede et ansigt på sin isse – “den sure mand” – og familien grinede sammen midt i det svære. Hun børstede selv håret af, lavede små kugler og lagde dem ud til fuglene: “Når jeg ikke kan beholde det, må fuglene få det.”
Annika finder lysglimt – og skaber dem selv, når det er allermest mørkt.

Annika og guldsløjferne
Under sin behandling fandt Annika en kreativ måde at bearbejde sin situation. Da hun og familien ikke kunne finde et klistermærke med guldsløjfen – symbolet for børnekræft – valgte hun at tegne og sælge sine egne for at samle ind til Børnecancerfonden. Det lille projekt voksede hurtigt og har allerede indbragt hele 57.901 kr.
"Jeg ville gerne gøre noget, der kunne hjælpe andre børn, der går igennem det samme som mig," fortæller Annika.

Sløjferne sælges via familiens netværk og arbejdspladser – og en kasse står fast på Aalborg Børnekræftafdeling, hvor børn frit kan tage en sløjfe, og andre kan støtte med et valgfrit beløb.
Efterhånden som efterspørgslen steg, fik familien produceret klistermærker gennem et familiemedlem, og i dag ser de ofte biler med Annikas guldsløjfer, når de ankommer til behandling på Aalborg Universitetshospital.
SuperSnøren – en perle for hver god dag
For Annika er hendes SuperSnøre mere end bare en snor med perler – den er et symbol på hendes rejse gennem et langt og krævende behandlingsforløb, men også på den måde, hun har valgt at håndtere sygdommen.
Snøren er fyldt med perler, der hver især fortæller om undersøgelser, indlæggelser og behandlinger. Men noget særligt kendetegner Annikas snor: de mange “En god dag”-perler.
"Selvfølgelig har Annika haft mange svære dage. Men hendes valg om kun at tage de gode dage med, siger noget om hendes stærke mentale tilgang," fortæller hendes far, Daniel.
Snøren er blevet et fysisk bevis på hendes styrke – og på hendes evne til at finde lys selv i det mørkeste.

Hvad er SuperSnøren?
SuperSnøren er et af Børnecancerfondens tilbud, der hjælper børn og unge med kræft med at sætte ord på og forstå behandlingsforløbet ved hjælp af farvestrålende Superperler.
Perlerne symboliserer forskellige dele af behandlingen og illustrerer, hvad der for barnet er abstrakt. Der er fx en perle for indlæggelse, en for røntgenbilleder, en for kemoterapi og en for operation.
Støtte fra Børnecancerfonden
En vigtig del af Annikas forløb har været støtten fra Børnecancerfondens initiativer, især tilbuddet RESPECT. Tilbuddet hjælper børn med kræft med at opretholde kontakten til deres klassekammerater og skole under behandlingsforløbet.
"Det har været enormt vigtigt for Annika, at selvom hun har været fraværende fra skolen det sidste år, har hun stadig kunnet holde kontakten med sin klasse gennem besøg fra ambassadører på hospitalet," fortæller Daniel.

Når familien holder sammen med blikket mod fremtiden
Annika har ikke været alene i sygdomsforløbet. Hendes familie og netværk har spillet en afgørende rolle i hendes sygdomsforløb.
"Vi har virkelig mærket, hvor meget det betyder at have et stærkt netværk. Både venner, familie og de fantastiske mennesker, vi har mødt på hospitalet, har hjulpet os igennem de sværeste dage," fortæller Daniel.
Selvom Annika stadig har en vej foran sig, er hendes drøm for fremtiden klar: Hun vil gerne fortsætte med at lave kreative projekter og måske endda hjælpe andre børn, der går igennem en lignende rejse.
"Jeg drømmer om ikke at have kræft mere og om at lave kreative ting til andre børn med kræft," siger hun med et smil.
Annikas historie vidner om styrke, kreativitet og håb – og et bevis på, hvordan én pige kan gøre en stor forskel.