Viden om børnekræft
Forskning i børnekræft virker
Forskning er det bedste middel, vi har. Børn får andre og mere aggressive kræftformer end voksne, derfor kræver det en målrettet forskning i kræft hos børn. Det virker. I dag overlever 6 ud af 7 børn.
Dansk forskning i børnekræft står stærkt internationalt
Det er vigtigt at forstå det ufattelige. Børnekræft er et uhyre forskningskrævende speciale, da mange diagnoser kun ses hos en håndfuld danske børn om året.
Børnecancerfonden finansierer størstedelen af dansk forskning i børnekræft samt Dansk Børnecancer Register. Vi har derfor adgang til den nyeste information på børnekræftområdet.
Her på siden fremhæver vi den nyeste forskning.
29. april 2024
Ny forskning: Manglende tandanlæg hos nyfødte kan være forbundet med sjældne børnekræftformer
Børn med kræft har oftere medfødte misdannelser end andre børn. Derfor er der behov for at forske i, om visse medfødte misdannelser kan være relaterede til tidlig optræden af kræft.
16. december 2021
Ny professor skal være med til at fremtidssikre forskningen i børnekræft
Birgitte Klug Albertsen forsker i leukæmi hos børn. Hun har opnået resultater, der har forbedret både overlevelsen og livskvaliteten hos børnene. Nu er hun blevet udnævnt til professor med støtte fra Børnecancerfonden. Det er godt nyt – både for forskningsmiljøet i Danmark og for vores position internationalt.
03. december 2021
Forskning i børnekræft er også omsorg
Vi har netop uddelt Henrik Hertz’ Forskningslegat på 250.000 kr. Stort tillykke til Hanne Bækgaard Larsen for solid forskning og de ekstraordinære resultater du har skabt for børn med kræft.
20. juni 2019
Bedre behandling til børn med leukæmi
Børn med en alvorlig type leukæmi kan nu nøjes med halvt så mange behandlinger med kemoterapi. Aarhus Universitetshospital står i spidsen for at udbrede den nye behandlingsform i stort, nyt europæisk samarbejde.
30. maj 2018
Nyt dansk center skal udvikle fremtidens kræftbehandling af børn
Behandlingen af danske børn med kræft slår af og til børnene ihjel og giver hovedparten af dem akutte bivirkninger og senfølger. Børnecancerfonden giver nu seks millioner til Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital, der går sammen om at udvikle immunterapi og celleterapi som en del af fremtidens behandling af danske børn med kræft.
24. april 2018
12 millioner til nyt nationalt forskningskonsortium for hjernetumorer hos børn
Hvert år får ca. 45 børn under 18 år konstateret en hjernetumor. Et nyt forskningsprogram, der samler aktiviteter og tværfaglige eksperter på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet, skal med 12 millioner fra Børnecancerfonden forbedre behandlingen og mindske senfølger og bivirkninger for danske børn med hjernetumorer.
Brug for mere viden?
Øget fokus på bivirkninger og senfølger
At flere børn overlever kræft i dag, skyldes i høj grad, at behandlingen er intensiveret de seneste to årtier. Konsekvensen er dog, at mange børn får alvorlige bivirkninger under deres behandling, og halvdelen af dem, der overlever, har varige skader efter behandlingen med kemoterapi og stråling.
Så hvor forskerne i mange år har haft fokus på at helbrede børnene, beskæftiger flere sig i dag med kvaliteten af det liv, vi helbreder børnene til. Fremadrettet er områder som individuelle behandlingsforløb, bivirkninger, senfølger og rehabilitering vigtige indsatsområder for at helbrede børnene til et liv med de samme muligheder som deres jævnaldrende.