Forskning

Ny scanningsmetode for hjernekræft hos børn resulterer i en mere nøjagtig diagnose og behandling

Et tværfagligt forskerhold har fundet frem til en ny scanningsmetode, som hjælper lægerne med at give børn med kræft i hjernen en mere præcis diagnose. Det gør det muligt at målrette behandlingen mere nøjagtigt til det enkelte barn.

Alfred DSC 0745

Opdateret 20. marts 2023

Med hidtidige scanningsmetoder har det været vanskeligt at skelne mellem en aktiv tumor, en tumorrest og/eller arvæv efter en operation hos børn med hjernetumorer (kræft i centralnervesystemet, CNS).

 

Forskere fra Odense Universitetshospital og Rigshospitalet har fundet ud af, at børn med tumorer i centralnervesystemet kan diagnosticeres mere nøjagtigt og mere sikkert ved at kombinere scanningsmetoderne MR* og PET*. Der er tale om det hidtil største scanningsstudie af sin art.

 

Der findes over 100 undertyper af hjernetumorer hos børn. Trods gode fremskridt i behandlingen er det fortsat den børnekræftdiagnose, som har den højeste dødelighed. Børn med hjernetumorer får samtidig de mest alvorlige senfølger efter deres behandling.

 

Derfor er den bedre og mere præcise scanning en milepæl, da det enkelte barn kan undgå at gennemgå en operation i de tilfælde, hvor der er tale om arvæv og ikke en aktiv tumor. Det kan være medvirkende til færre senfølger og et kortere behandlingsforløb for børnene.

Børnene kan nøjes med halvt så mange scanninger

Metoden kombinerer en PET-scanning og en MR-scanning. Forud for scanning får barnet aminosyre, som er et sporingsstof. Barnet kan dermed nøjes med én frem for to scanninger. Det er et stort fremskridt, da det er voldsomt for et lille barn at gennemgå en scanning, som i mange tilfælde kræver fuld bedøvelse.

Fakta om PET-scanning

  • PET-scanning er en forkortelse af positron-emissions-tomografi. Det er en billedundersøgelse, der især anvendes til at diagnosticere kræft. Barnet får et radioaktivt sporingsstof ind i kroppen inden scanning. Scanningen viser svulstens optagelse af sporstoffet og dermed, om det drejer sig om kræftvæv eller fx arvæv. Denne viden er vigtig for den videre behandling af sygdommen.

Fakta om MR-scanning

  • MR-scanning er en forkortelse for magnetisk resonans scanning. En MR-scanning giver gode billeder af kropsdele, der er omgivet af knoglevæv. Teknikken er særligt velegnet til at vise hjernen og rygmarven. MR-scanningen er baseret på anvendelse af magnetfelter og radiobølger.

Resultater med store fremtidsudsigter

Den konkrete forskning har vist, at kombinationen af de to scanninger samt sporingsstoffet forbedrer diagnosticeringen af børn med hjernetumorer. Det er forudsætningen for målrettet behandling af det enkelte barn. Resultaterne af forskningsprojektet viste også, at den kombinerede scanning i 39 % af tilfældene tilførte ny information om barnets kræftsygdom, og i 8 % af tilfældene medførte det ændringer i den konkrete behandlingsplan.

 

På baggrund af forskningen vil aminosyre PET-scanning i kombination med MR-scanning fremover indgå som en vigtig del af værktøjskassen ifm. behandling af børn med hjernetumorer.

Fakta om studiet

  • Studiet løb over tre år og indsamlede data fra 169 scanninger, foretaget på 97 patienter med hjernetumorer fra BørneUngeafdelingen på Rigshospitalet og H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital. Det svarer til en repræsentation af 2/3 af Danmarks befolkning.

Finansiering

Studiet er finansieret af Børnecancerfonden med to bevilliger på mere end 2 mio. kr. Projektet udgår fra forskningssamarbejdet under hjernetumorkonsortiet 5C, som ligeledes er søsat af Børnecancerfonden med 12 mio. kr.

 

Kilde: Rigshospitalet

 

Redaktør: Linda Svenstrup Munk

Støt børn med kræft gennem forskning

Hvert år får 200 danske børn kræft. Børn har brug for os voksne i den kamp, som de ikke kan vinde alene.

150 kr.
250 kr.
500 kr.