Familiestøtte

Godt fra start

Projektet sætter fokus på opfølgningsbesøg i hjemmet efter første udskrivelse fra hospitalet. 

Familiestøtte
2022
Afsluttet
Projektansvarlig:

Klinisk sygeplejespecialist og seniorforsker Helena Hansson, Rigshospitalet

Støttet med:

446.000 kr.

Edith DSC4514RET

Formål

Hidtil har familier med barn, der har kræft, modtaget ét struktureret opfølgningsbesøg i eget hjem efter første udskrivelse. Men mange ønsker flere besøg.

Udviklingsprojektet ’Godt fra start’ undersøger effekten af tre nye tiltag:

  1. Familierne modtager støtte før første udskrivelse.
  2. Familier, der ikke ønsker hjemmebesøg, får støtte i afdelingen eller via tele-videoopkald (’online-hjemmebesøg’).
  3. Familier med særlige behov kan få flere hjemmebesøg. Målet er at styrke den tidlige indsats til familier med et barn med kræft.

’Godt fra start ’-programmet udspringer af projektet ’Fra hospitalet til hjemmet’, der også er støttet af Børnecancerfonden.

Projektgruppen har ligeledes afprøvet og evalueret online-hjemmebesøg som supplement til de nuværende hjemmebesøg ”Godt fra start med online-hjemmebesøg”. Målet var at sikre, at alle familier uanset afstand til hospitalet fik tilbudt opfølgende støtte efter den første udskrivelse fra hospitalet. I projektet har forskningsgruppen etableret en videoløsning, der er tilpasset til familiernes og afdelingen behov og krav. Projektet evaluerer på, hvordan online-hjemmebesøg fungerer, både for familien og sundhedsprofessionelle.

Status

Projektet er afsluttet.

Resultater

’Godt fra start ’-samtalen kort efter diagnose er blevet et permanent tilbud til alle familier, der har et barn med kræft – i første omgang på Rigshospitalet. Desuden har ansættelsen af en dedikeret projektsygeplejerske bl.a. betydet, at to familier kan få hjemmebesøg på samme dag, og at familierne bliver tilbudt hjemmebesøg under fridage og ferier.

I projektperioden modtog 10 familier et opfølgende online-hjemmebesøg via en videokonsultation. Der er afprøvet videoløsning med børn og unge mellem 0-18 år diagnosticeres med kræft og som behandles på Rigshospitalet samt deres forældre. Udviklingsprojektet er afsluttet og er blevet forankret som en fast del af klinisk praksis. 

På baggrund af resultater fra projektet kan familier på Rigshospitalets børnekræftafdeling nu modtage individualiseret psykosocial støtte, så deres sikkerhed og tryghed styrkes, samt deres oplevelse af kvalitet og kontinuitet forbedres fra første indlæggelse og tre måneder frem, efter deres barn har fået en kræftsygdom. Projektet har styrket grundlæggende viden om, hvordan familier bedst støttes både under indlæggelse og hjemme. Ydermere har projektet genereret data, som var nødvendige til at implementere projektet som et fast tilbud til familierne.

Støtteår

  • Støttet med 280.000 kr. i 2019
  • Støttet med 166.000 kr. i 2022

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Trygfonden.

Se andre familiestøtteprojekter

viser 27 af 27 projekter