Formål
I dag overlever 90 % af børn med akut lymfatisk leukæmi (ALL) i Danmark. Men hos de 10 %, der får tilbagefald, er overlevelsen meget dårlig. Formålet med studiet er at udvikle en sygdomsmodel for leukæmi med inspiration fra knoglemarven.
Det skal gøre det det muligt for forskerne at studere leukæmicellerne uden for kroppen i et miljø, der efterligner deres naturlige miljø i patienten.
Status
Igangværende projekt.
Delresultater
Forskergruppen har udviklet en 3-dimensionel mini knoglemarv i laboratoriet og vist at denne mini-knoglemarv indeholder de samme strukturer og typer af celler, som ses knoglemarven hos et menneske.
Næste skridt vil være at indbygge leukæmiceller fra ALL-patienter i denne mini-knoglemarv, og studere deres overlevelse samt om leukæmicellerne opfører sig ligesom hos patienten.
Vores tidligere resultater viser, at leukæmiceller fra ALL patienter, når de dyrkes i laboratoriet sammen med en enkelt type af støtteceller fra knoglemarven, har en forbedret overlevelse og udviser egenskaber, der ligner dem, der ses hos ALL-celler i patienternes knoglemarv.
Det er derfor en forventning, at denne mini-knoglemarv yderligere vil kunne fremme overlevelse af leukæmicellerne i laboratoriet og føre til en endnu bedre laboratoriemodel for ALL.
Støtteår
- Støttet med 1.060.000 kr. i år 2022
- Støttet med 400.000 kr. i år 2023
- Støttet med 300.000 kr. i år 2024
Samarbejdspartnere
Projektet er finansieret i samarbejde med Knæk Cancer.