Forskningsprojektet har inkluderet 2,5 mio. personer, der er født i Danmark mellem 1977 og 2018. I denne gruppe havde 2,8 % fået konstateret manglende tandanlæg, mens 1,1 % havde en tidlig kræftdiagnose før 40-års alderen. I alt havde 778 personer i gruppen både manglende tandanlæg og kræft.
For børn mellem 1 og 3 år og voksne mellem 30 og 40 år kunne forskerne identificere sammenhænge mellem manglende anlæg af tænder og overordnet forekomst af kræft.
For de øvrige aldersgrupper kunne forskerne finde sammenhænge mellem specifikke former for kræft og manglende tandanlæg. Eksempelvis havde børn mellem 3 og 6 år med manglende tandanlæg tilsyneladende højere risiko for akut leukæmi (AML) og kræft i binde- og muskelvæv (rhabdomyosarkom).
Kan føre til øget overlevelse og mindske senfølger
Forskerne skal nu i gang med at foretage en genetisk undersøgelse af de berørte familier for at blive klogere på, hvilken rolle ændringer i arvematerialet spiller for udviklingen af kræft hos børn med manglende tandanlæg ved fødslen.
Hvis det lykkes forskerne at identificere et eller flere nye syndromer, som øger risikoen for tidlig udvikling af kræft, vil det være en afgørende milepæl i forhold til at forbedre behandlingen og øge overlevelsen hos børnene.
”Vores hypotese er, at der kan være tale om et eller flere nye syndromer med øget risiko for tidlig udvikling af kræft. Identifikation af sådanne syndromer er vigtig for at sikre tidlig diagnose, og kan danne grundlag for målrettede behandlinger,” forklarer overlæge og professor Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital.
Næste skridt for forskergruppen er derfor at identificere ét eller flere kendte eller nye kræftsyndromer, som er på spil hos denne gruppe af børn og unge voksne. Hvis det lykkes, giver det mulighed for at tilbyde familierne systematisk screening.
En tidlig opdagelse af kræft kan potentielt redde liv, lyder det fra Børnecancerfonden, som har støttet forskningsprojektet med 1,2 mio. kr.
”Det skal øge sandsynligheden for, at en eventuel kræftsygdom opdages på et tidligt stadie. Tidlig diagnose redder liv og reducerer omfanget af senfølger hos børnene,” lyder det fra direktør Marianne Benzon Nielsen i Børnecancerfonden.
Forældre skal ikke blive bekymrede
Hvis ens barn mangler en eller flere blivende tænder, skal man ikke blive bekymret, da risikoen for kræft fortsat er meget lav.
"Manglende tænder forekommer i mange familier, og langt oftest er det en isoleret tilstand, som kun har betydning for tandsundheden. Men i en familie, hvor der også er en forekomst af kræft, kan det være relevant at kigge nærmere på genetikken," siger Saga Eiset.
Delstudiet er netop publiceret i det anerkendte, internationale tidsskrift JAMA Network Open.
Om forskningsprojektet
I studiet blev der foretaget registerstudier af familier med forekomst af manglende tandanlæg med kliniske data fra Det Danske Centralregister for Odontologi (dansk kommunal børnetandpleje) fra 1. januar 1988 til 31. december 2018 og fra hospitalsbesøg i Det Danske Nationale Patientregister.
Studiet undersøger risikoen for børnekræft og kræft i tidlig voksenalder hos mennesker med en eller flere medfødte misdannelser.