Opdateret 25. april 2023
For både det syge barn og søskende, er det meget ofte første gang, de oplever deres forældre så kede af det. Og fordi børn er meget loyale, vil de meget ofte forsøge at skåne forældrene ved ikke at give udtryk for deres egne bekymringer. Derfor kan søskende komme til at gå meget alene med deres tanker og gøre sig alt for medgørlige. Det er vigtigt at være opmærksom på både som forældre, venner til barnet, skole og børnehave.
Samtidig er det vigtigt at huske, at hverken det syge barn eller forældrene forventes at kunne håndtere deres hverdag i begyndelsen.
Det kan man heller ikke forvente af søskende. Her kan netværket komme til at spille en vigtig rolle:
En afdelingssygeplejerske fortæller videre: “Ofte beder vi søskende om for meget. Hverken forældre eller det syge barn forventes at kunne mestre situationen. Det kan vi heller ikke bede søskende om. Her kan netværket være en stor hjælp i forhold til at yde ekstra opmærksomhed, backup og støtte.”
Søskende til et sygt barn er også stadig børn med alt, hvad det indebærer. Så selvom deres problemer pludselig kan synes meget små i sammenligning med det syge barns, er det vigtigt at være opmærksom på, at de stadig er børn og at deres verden stadig kan vælte over noget, man som voksen kan synes er ”småting”.
Gode råd til forældre om søskende
Psykologer på Rigshospitalets børnekræftafdeling har en række forslag til, hvordan forløbet kan blive nemmere at håndtere for de raske søskende.
Vi har en række bøger, som I måske kan hente inspiration i og som kan hjælpe nogle af de svære samtaler på vej. Bestil bøgerne her.