Red. 25. april 2023
Otte råd til pårørende til et kræftsygt barn
Gode råd til pårørende til et kræftsygt barn
Lyt - også til det, som ikke bliver sagt
Vi skal ikke være så bange for ikke at have de rigtige svar. Ærligt og oprigtigt nærvær er det vigtigste. Vis at du er der, og at du ønsker at forstå – så kan du meget bedre finde ud af, hvordan du kan hjælpe, og hvad familien har behov for.
Drop angsten
Forældre og søskende står i en situation, hvor de er meget kede af det. De bliver ikke mere kede af, at du spørger ind til deres situation.
Vær konkret
Vi kan have en tendens til at sige i flæng: ”Sig til, hvis jeg kan hjælpe”. Når man står i denne situation, er der sjældent overskud til at ringe efter hjælp. Tilbyd i stedet konkret hjælp ved at lave mad til fryseren, rengøring, tøjvask, havearbejde og transport.
Insister gerne
Ring hellere en gang for meget end for lidt. Send en sms og tilbyd at komme forbi på et kort besøg om 10 minutter, hvis det passer ind. Det kan være svært at planlægge socialt samvær eller at forestille sig at have overskuddet til det.
Men når situationen endelig er der, er det som regel en god adspredelse. Lad være med at give op, hvis du har taget kontakt et par gange, hvor det har passet dårligt ind.
Vær en ven - også overfor barnet
Forældre til et alvorligt sygt barn skal pludselig udfylde rollen ikke kun som omsorgspersoner, men også som legekammerater til barnet.
Selvom man er syg, er man stadig et barn, der har lyst til at lege. Kom forbi med ting fx film eller legetøj, der kan give adspredelse i hverdagen og som kan bruges, når overskuddet er der.
Skab fællesskab
Er du forælder i en klasse, hvor et barn er blevet syg? Tag initiativ til at kammeraterne efter tur skriver breve, laver tegninger, filmklip og kommer på besøg, så det syge barn stadig er en del af fællesskabet.
Husk de raske søskende
Søskende kommer ofte og meget forståeligt til at leve i skyggen af deres syge bror eller søster. Tilbyd at hjælpe ved at køre dem til og fra fritidsaktiviteter, tage dem med på udflugt, i biografen, en tur i skoven eller hjælpe med lektierne. Spørg ind til, hvordan de har det, og hvad deres hverdag går med.
Husk familien - også på den anden side af sygdomsforløbet
Når et behandlingsforløb er i gang, er der mange instanser, som bakker op og hjælper på vej. Men på den anden side af et sygdomsforløb venter en hård tid, hvor hverdagen skal generobres med kammerater, skole og forældre, der skal tilbage til deres job.
Ofte føler forældrene, at det nu ikke længere er ok at tale om dét, som var og er svært, men de kan stadig have brug for hjælp og støtte.