Opdateret 24. april 2023
Giv barnet indsigt
Børn har en helt særlig evne til at opfange og afkode forældres kropssprog, signaler og alt det usagte. Når I som forældre pludselig oplever, at I ikke alene kan beskytte jeres barn mod alt det, som er svært, er det vigtigt at være klar og tydelig i kommunikationen med jeres barn. Det er vigtigt at være åbne og dele jeres viden, selvom det kan være fristende at forsøge at skåne barnet.
For at jeres barn kan deltage aktivt i sit eget sygdomsforløb og blive tryg i situationen, er det en god idé, at I sammen med sygepersonalet giver barnet indsigt og viden om både sygdom, pleje, behandling og mulige bivirkninger, så I alle er bedst muligt forberedt.
Råd
-
Vær ærlige og åbne og forsøg at normalisere alt det ukendte. Sig fx Det er en alvorlig sygdom, men lægerne og vi gør alt, hvad vi kan, for at du skal have det godt og blive rask igen.
-
Fortæl barnet lidt ad gangen og kom ikke med for lange forklaringer.
-
Mange børn trækker sig og bliver stille i starten af et sygdomsforløb. Det er deres måde at forsøge at mestre en meget uvant situation på. Lad dem få tid til stille og roligt at finde deres egen måde at håndtere det nye på.
Leg med barnet
Børn hopper ud og ind af deres følelser hele tiden. De er kede af det, men er samtidig børn, som har brug for at lege, og så bliver de måske kede af det igen. Der ligger ikke et underlæggende ”tristheds-filter” hos børn på samme måde som hos voksne. Lad dem lege og respekter, når de ikke har lyst til at tale.
-
Vær opmærksom på, hvad der kommer symbolsk til udtryk i leg, tegninger m.v. Her kan man ofte se, hvad det er, barnet har brug for at vide mere om, tale om eller bekymrer sig om.
-
Tilstræb en relevant åbenhed tilpasset barnets alder. Du får rigtig meget hjælp hos læger, sygeplejersker og psykologer til, hvordan I gør det bedst.
Tal åbent om døden
Børn i førskolealderen har et stort behov for at tale om døden. Forsøg at være åbne overfor det og ikke være bekymrede for, at barnet nødvendigvis mener frygten for egen død. Børn er nysgerrige på døden og undres på et generelt plan. Det er en svær, men nødvendig snak uanset om man har et barn, der er syg eller rask.
Få hjælp af Børnecancerfonden
Vi har samlet en række samtalebøger, som du kan bruge som inspiration og indgangsvinkel til at tale med dit barn om sygdommen og sygdomsforløbet og måske hjælpe nogle af de svære samtaleemner på vej.
Du kan se mere om Børnecancerfondens materialer her.