Opdateret 28. marts 2023
Danske forskere har i stor stil bidraget til den udvikling, og forskningsresultaterne gavner både behandlingen og plejen af børnene. Både nu og i fremtiden.
Stærke forskningsmiljøer kan tiltrække dygtige, yngre forskere. Samtidig er forskningsmiljøerne vigtige for det nordiske og internationale samarbejde. Det er afgørende for at sikre, at den nyeste viden kommer danske børn til gode her og nu. Men det er også afgørende i et langsigtet perspektiv for børn med kræft.
Børnecancerfonden er den enkeltorganisation i Danmark, der har støttet flest forskningsprojekter inden for børnekræft.
25 års kræftforskning redder børn
Meget har forbedret sig på 25 år. Danmark har i dag stærke forskningsmiljøer inden for børnekræft – også set i internationalt lys. På børnekræftafdelingerne er en afgørende forskel, at langt flere børn med kræft behandles efter internationale protokoller. Disse skabeloner for behandling af forskellige diagnoser udvikles i nordiske, europæiske og internationale forskningssamarbejder. Protokollerne bringer ny viden ind i behandlingen, følger systematisk op på resultaterne og åbner for ny forskning på tværs af landene. Danske læger og forskere deltager i vidensdelingen og udviklingen af protokollerne. Det betyder, at alle forældre kan være trygge ved, at børn i Danmark får den bedste behandling.
Børnekræft er et uhyre forskningsorienteret speciale. Mange leukæmipatienter deltager for eksempel i mange projekter i løbet af deres behandling. Lægerne bliver derfor systematisk klogere af hvert eneste forløb. Og der indsamles konstant vigtig viden om en patientgruppe, der forskningsmæssigt er lille. De seneste 25 års investeringer i forskning har medført mange konkrete fremskridt i behandlingen af børn med kræft.
I takt med den øgede overlevelse, er der behov for et øget fokus på det liv, børnene bliver helbredt til. Børnene gennemgår fortsat lange og komplicerede hospitalsindlæggelser med risiko for fysiske og psykiske senfølger.
Senfølger fylder mere
Stadig flere børn overlever kræft. Men 50 % af dem har varige bivirkninger efter behandlingen eller får senfølger flere år efter. Det kan betyde, at børnene ikke har de samme muligheder som deres jævnaldrende. Overlevere efter børnekræft kan have senfølger som nedsat frugtbarhed, indlæringsvanskeligheder og organskader. Samtidig har de en øget risiko for helt nye kræftsygdomme.
Forskningen inden for senfølger er derfor styrket de seneste år. Senest er to professorater med fokus på netop bivirkninger og senfølger blevet sikret med midler fra Børnecancerfonden i 2022.
Nøglen til højere overlevelse og øget livskvalitet for overlevere efter børnekræft er forskning. Det er en forskning, som bliver stadigt mere kompleks og derfor kræver endnu større investeringer i fremtiden.