Opdateret 16. marts 2023
Behandlingen af kræft hos børn er intensiv og strækker sig ofte over flere år, hvor børnene er afskåret fra deres hverdag med skole og kammerater. Det har betydning for børnenes rehabilitering. Forskning viser, at 50 % af børn, der har haft kræft, har faglige eller sociale problemer, når de vender tilbage til skolen. Og 20 % af børnene må gå en klasse om.
Derfor har Børnecancerfonden støttet rehabiliteringsprojektet RESPECT med 16,4 mio. kr. siden 2012. I projektet har forskere undersøgt effekten af at lade raske klassekammerater komme på faste hospitalsbesøg som ambassadører. Også når det kræftsyge barn er i isolation. Derudover bliver barnets klassekammerater og lærere undervist i, hvad børnekræft er.
Projektet er det første i verden, der inkluderer skolekammerater til børn med kræft i behandlingen. Og de foreløbige resultater er lovende. Ambassadørbesøgene giver i høj grad de indlagte børn noget at glæde sig over og glæde sig til, og besøgene giver børnene større trivsel og livskvalitet. Samtidig øger undervisningen i klassen både lærernes og elevernes forståelse for børnenes situation og udfordringer. Det er en hjælp for alle, når barnet vender tilbage til klassen.
Børnecancerfonden arbejder netop på at øge overlevelsen og livskvaliteten hos børn med kræft, så det giver rigtig god mening, at vi er med til at sikre, at alle børn, der får kræft i Danmark, kan modtage tilbuddet.
På baggrund af de solide erfaringer fra forskningsprojektet har Børnecancerfonden besluttet at sikre RESPECT som et fast rehabiliteringstilbud til børn og unge med kræft. Det betyder, at programmet i fremtiden bliver en integreret del af behandlingen af børnene. Børnecancerfonden vil drive tilbuddet i tæt samarbejde med børnekræftafdelingerne på Rigshospitalet, Aarhus, Odense og Aalborg Universitetshospital.
De endelige forskningsresultater bliver opgjort frem mod 2025. Forskerne vil bl.a. beskrive effekten af RESPECT på børnenes skolefaglige niveau og sociale trivsel ét år efter, behandlingen er afsluttet.