Støtte til familier og pårørende

Søskende

Søskende til en bror eller søster, der får kræft føler sig ofte ensomme og usikre. Ofte spørger de ikke så meget, da de kan se, at deres forældre har det svært og er bekymrede. De vil ikke være til besvær, men tager meget ofte hensyn. Jo ældre børnene er, desto mere hensyn tager de ofte.

Edith og Ingrid

Opdateret 25. april 2023

For både det syge barn og søskende, er det meget ofte første gang, de oplever deres forældre så kede af det. Og fordi børn er meget loyale, vil de meget ofte forsøge at skåne forældrene ved ikke at give udtryk for deres egne bekymringer. Derfor kan søskende komme til at gå meget alene med deres tanker og gøre sig alt for medgørlige. Det er vigtigt at være opmærksom på både som forældre, venner til barnet, skole og børnehave.

 

Samtidig er det vigtigt at huske, at hverken det syge barn eller forældrene forventes at kunne håndtere deres hverdag i begyndelsen.

 

Det kan man heller ikke forvente af søskende. Her kan netværket komme til at spille en vigtig rolle:

"Netværket står ofte på sidelinjen og vil rigtig gerne hjælpe. De kan ikke tage sygdommen væk, men de kan gøre en stor indsats. Helt konkret er det vigtigt at huske, at hvis barnet har søskende, så er det her, et vigtigt fokus kan ligge. "

Afdelingssygeplejerske

En afdelingssygeplejerske fortæller videre:Ofte beder vi søskende om for meget. Hverken forældre eller det syge barn forventes at kunne mestre situationen. Det kan vi heller ikke bede søskende om. Her kan netværket være en stor hjælp i forhold til at yde ekstra opmærksomhed, backup og støtte.”

 

Søskende til et sygt barn er også stadig børn med alt, hvad det indebærer. Så selvom deres problemer pludselig kan synes meget små i sammenligning med det syge barns, er det vigtigt at være opmærksom på, at de stadig er børn og at deres verden stadig kan vælte over noget, man som voksen kan synes er ”småting”.

 

 

Karl og søster

Gode råd til forældre om søskende

Psykologer på Rigshospitalets børnekræftafdeling har en række forslag til, hvordan forløbet kan blive nemmere at håndtere for de raske søskende.

3 gode råd

  • Tag gerne tid ud af kalenderen til søskendetid. I starten måske bare med én af forældrene, men når I kan overskue at tage fra jeres syge barn sammen en eftermiddag, så gør gerne det. Søskende har brug for at mærke normaliteten sammen med mor og far i en ikke normal hverdag og savner ofte hverdagens rutiner, forudsigelighed og tryghed.
  • Der behøver ikke foregå noget ekstraordinært på disse dage. Tal i stedet om alle de helt hverdagslige ting i det raske barns liv, så I ved, hvad der rører sig i klassen eller i børnehaven. Trygheden og rutinerne er det allervigtigste.
  • Søskende oplever det ofte skræmmende og trist at komme på besøg på hospitalet. De er ikke, i samme grad som det syge barn, forberedt på slanger, sonder og andre syge børn, som gør stort indtryk. Derfor er det vigtigt at drage dem lige så meget med i informationsforløbet som det syge barn. En relevant åbenhed tilpasset børnenes alder er vigtig, så det bliver trygt for alle at tale om den situation, I nu står i.

Vi har en række bøger, som I måske kan hente inspiration i og som kan hjælpe nogle af de svære samtaler på vej. Bestil bøgerne her.