Yunus’ historie
Hvert år får 200 børn under 18 år i Danmark kræft, og vi ved endnu ikke hvorfor. I modsætning til mange voksenkræftsygdomme er det ikke pga. ydre påvirkninger, og kræft hos børn kan dermed heller ikke forebygges. Yunus’ start på livet har været mere udfordrende, end de fleste andre børns. Yunus blev nemlig født med kræft.
D. 16/8 2016 kommer Yunus til verden uden problemer. Han virker sund og rask, men få uger efter fødslen opdager Yunus’ mor Sehriban, at ikke alt er, som det skal være.
”Yunus’ mave blev meget stor, hård og spændt. Jeg blev utryg og tog til lægen, som sendte os videre til Børneafdelingen i Herning. Blodprøverne var fine, men da de lavede en skanning af hans mave, var leveren vokset. Den fyldte hele maven.”
Yunus bliver overflyttet til Aarhus Universitetshospital for at få foretaget en MR-scanning. Dagen efter får familien klar besked: Yunus har kræft – kun fem uger gammel.
”Man går helt i sort. Hvad skal der ske? Hvad kan jeg gøre? Man tænker alt muligt, også det negative. Som forældre er det hårdt at se sit lille barn gå gennem alle de undersøgelser og skanninger. Yunus selv har klaret det rigtig godt. Han har været stærk. Det er slet ikke til at forstå, hvordan sådan en lille én kan klare alt det”, siger Sehriban Akat.
Yunus har kræftsygdommen neuroblastom – den hyppigste svulstform i spædbarnsalderen, som ofte udgår fra nerveceller i binyrerne. Yunus’ tumor er aggressiv og har spredt sig til leveren, der er fuld af kræftceller og derfor fylder hele Yunus’ mave. Lægerne mener, at Yunus er født med tumoren.
Dagen efter diagnosen starter Yunus’ behandling, og de næste måneder får han i alt fire behandlinger med kemoterapi, men forløbet er ikke uproblematisk. I starten bliver Yunus meget påvirket og ophober en masse væske i kroppen. Han har svært ved at trække vejret, får krampeanfald og må ligge med iltmaske for at få luft. Under hele forløbet er Yunus indlagt på Aarhus Universitetshospital sammen med sin mor, men adskillelsen fra Yunus’ far og hans to ældre søskende, som bor i Holstebro, har været hård for familien.
”Det har været hårdt at få at vide, at vores Yunus havde kræft og blive revet ud af hverdagen. Efter første behandling lå han med en masse slanger, var oppustet og fyldt med væske. Jeg turde ikke løfte ham op, fordi jeg var bange for, at det gjorde ondt på ham. Han lignede slet ikke sig selv. Det var ikke Yunus, det var en helt anden baby. Det var svært ikke at kunne genkende sit eget barn”.
Yunus begynder heldigvis at tage bedre imod kemobehandlingen, og bivirkningerne bliver færre. Allerede efter 2. behandling er 90 % af tumoren forsvundet. Kemoen virker, og det er den bedste nyhed, familien har fået i de to måneder, som er gået fra diagnosetidspunktet.
Yunus får sin sidste kemobehandling i december, og sidst i januar skal han have fjernet den sidste rest af tumoren i binyrerne, før han kan kalde sig kræftfri.
”Yunus er blevet meget opmærksom, smiler og er glad. Han ligner pludselig en rigtig baby. Da han blev syg, nåede jeg at tænke, at han aldrig ville få det godt igen, men det har han virkelig fået. Det er rigtig skønt, at vi forhåbentlig snart kan fortsætte livet som en almindelig familie med en helt normal baby”.
Yunus’ familie sender en stor tak til personalet på Aarhus Universitetshospital, hvor de har været i de bedste hænder under hele forløbet.
Tusind tak til Yunus og familien for at vi må dele jeres historie.
Børnecancerfonden er den danske enkeltorganisation, der støtter mest forskning i børnekræft. Vi har brug for din hjælp til at forbedre behandlingen af børn med kræft, så alle børn en dag overlever til et godt liv. Giv et bidrag eller støt os via Mobilepay eller Swipp: 4049 4833.